Снимка: БТА

АБВ внася днес сигнал за партия ДОСТ до главния прокурор и до ДАНС. Това каза лидерът на АБВ Константин Проданов на пресконференция за изборните резултати.

"Ние не губим поглед и от каузите, които защитавахме по време на самата изборна кампания, една такава кауза беше забраната на ДОСТ", каза той, цитиран от "Фокус".

По думите му институциите трябва да разгледат казуса за противоконституционността на ДОСТ заради "грубото вмешателство на Турция чрез нея във вътрешните работи на България".

Според него трябва да бъде прекратена опасността на следващите избори партията на Лютви Местан да влезе в парламента.

По отношение на изборния резултат Проданов каза, че 55 хил. души са видели в АБВ надежда за нещо автентично в ляво-център и те дават основание на партията да продължи напред.

Той посочи, че резултатът е разочароващ, далеч под потенциала и на двете формации - АБВ и "Движение 21". Лидерът на АБВ не изключи в бъдеще двете партии да продължат взаимодействието си.

Според Проданов партията му не е могла да наложи новото си ръководство.

"При повече време да се разгърнем, да обясним кои сме, да тестваме политическата си воля в определени ситуации, мисля, че щяхме да имаме по-добро представяне", коментира лидерът на АБВ.

Проданов заяви още, че лявото в България продължава да е в криза. "Когато няма идеология, печели технологията и ГЕРБ показаха това", коментира той и допълни, че за резултатите от изборите не може да не отчете и "заслугата" на множеството анализатори, които месеци наред са обяснявали как нищо интересно освен сблъсъка на големите няма да има.

"Факт е, че въпреки оглушителното категорично "не" на статуквото, не на Бойко Борисов и ГЕРБ, избирателите няколко месеца по-късно възпроизведоха същия уродлив модел", заяви Константин Проданов.

Според него най-вероятно бъдещото правителство ще е с къс хоризонт на управление. 

Заместник-председателят на "Движение 21" Даниел Георгиев определи изборния резултат като неочаквано слаб. Според него стремежът да се сформира коалиция като алтернатива на статуквото и на двуполюсния модел, която предлага прагматични идеи, не е получил достатъчно подкрепа от избирателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase