Снимка: архив, Reuters
fallback

"Каква е истинската причина за напрежението с България", пита в заглавие на анализ турското опозиционно издание Ода ТВ.

В материала се посочва, че в България се говори за намеса на Турция в предстоящите на 26 март избори и се напомня, че българският посланик в Турция Надежда Нейнски е била повикана за консултации в МВнР в София.

Авторът обвинява в двуличие управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция и оприличава действията им по отношение на предстоящите в България избори с тези за референдума в южната ни съседка през април за въвеждане на президентска система на управление.

Oще по темата

"Да, вярно е, че с остарелия си мироглед правителството на ПСР си пъха носа в изборите в България, меси се", пише Ода ТВ.

Сайтът отбелязва, че на Движението за права и свободи (ДПС) са били наложени ограничения в Турция по отношение на предизборните му дейности там, като същевременно ПСР "мобилизира всякакви възможности за своята марионетка партия ДОСТ".

"Точно както (ПСР) постъпва и към лагера на противниците (на конституционната реформа, бел.ред.) в референдума на 16 април. Без да се срамуват обаче, те искат от Европа демокрация за тях самите! Това е лицемерие!", отбелязва още авторът.

Според материала е "явно, че се прави опит да се манипулира турската общност, живееща в България, посредством религията", пише БТА.

"Когато на главата ни има стотици проблеми, когато няма и една съседна страна, с която да сме в добри отношения, защо някой се занимава с тези работи?", пита авторът.

Според анализа "основната причина за създалото се напрежение с България е религиозно ориентираната политика на ПСР за България".

За Лютви Местан се посочва, че като лидер на ДПС е действал като марионетка на ПСР и подизпълнител в България на религиозно ориентираните политики на управляващата в Турция партия.

"Зад политиките на ПСР към турците, живеещи в България", стоят "политическа ислямска" идеология и "неоосмански" копнеж. Тази политика е ирационална и не е съвременна и приложима", пише още в материала.

"Днешните проблеми по никакъв начин не могат да бъдат разрешени с институциите, манталитета и идентичността на миналото. Проблемите обаче ще се увеличат! По тази причина да се вярва, че с този начин на мислене правителството на ПСР ще донесе мир, благоденствие и спокойствие на страната ни, наистина би било наивност", заключава авторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Анонимен

преди 7 години

Да не повярва човек в Турция имало и трезвомислещи и психично здрави хора.Ердоганистите ще им затворят устата,само да мине референдума,ще има Вертоломеева нощ, Ердоган е доказал ,че е психопат.

105

Учуден

преди 7 години

На свобода ли е още автора на статията!? Много смел журналист, дано жив и здрав и се опази от репресии.

104

земляк

преди 7 години

нищо нема му се случи на журналиста, бъдете спокойни... пиша ви от Турция... малко се преувеличават нещата... предизборна кампания е... и т.п. останете със здраве

fallback