Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

В съвременната тревожна геополитическа обстановка ролята на въоръжените сили за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната ще расте все повече. За това предупреди президентът Румен Радев по време на удостояването на Андрей Боцев с висше офицерско звание генерал-лейтенант.

Още по темата

Преди 6 дни Радев подписа указ за назначаването на досегашния командир на Сухопътните войски ген.-майор Андрей Боцев за началник на отбраната, а днес на церемония го повиши в "генерал-лейтенант". Той заменя на поста вицеадмирал Емил Ефтимов.

Според държавния глава новите рискови заплахи налагат да се развиват ефективни отбранителни способности, които да гарантират не само ролята ни на надежден участник в Алианса, но и нашата собствена сигурност.

"Времето налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на нашия собствен отбранителен капацитет, едновременно с повишаване на оперативната ни съвместимост със съюзниците от Алианса", отсече Румен Радев.

Поради тези причини той смята, че се налага началникът на отбраната да бъде офицер и професионалист с богат опит, преминал през всички тактически и оперативни нива на командване, да живее с проблемите на войската и да се ползва с нейното доверие.

Президентът се обърна към ген.-лейтенант Андрей Боцев с думите: "Убеден съм, че вашият опит, трупан в годините пътя ви от командир на взвод до командир на Сухопътни войски ще бъде залог за справянето с важните отговорни задачи като началник на отбраната. Благодарение на вашия професионализъм и безспорно лидерство личният състав от Сухопътни войски решаваше успешно всички предизвикателства в международен и национален план".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase