Стив Ханке. Кадър: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Премахването на валутния борд би било загуба на време и огромна грешка. Валутният борд дава на България голям престиж, защото е единствената сфера на действие на правителството, която не е опорочена. Това коментира проф. Стив Ханке в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

Oще по темата

Суверенитетът на България бива поддържан от валутния борд. Ако той бъде премахнат, това означава, че България се отказва от суверенитета си, което е погрешният път, по който можете поемете страната, на фона на настоящата политическа обстановка, смята икономистът.

По думите му никой не знае какво ще се случи с еврозоната особено предвид задаващите се избори във Франция. "Възможно е да станем свидетели на още вълнения подобно на Brexit за излизане от еврозоната", предупреди проф. Ханке. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Иван Митев

преди 7 години

Реално г-н професор Стив Ханке вярва на свои учители и колеги (в т. ч. Джон Мейнард Кейнс, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, Пол Робин Кругман, проф. Нуриел Рубини, проф. Стиглиц, експерти и ръководители на МВФ, СБ, ЕЦБ и други) без да зачита тяхната кардинална слабост да не се съобразяват с разликата между въведеното неправилно управление на паричната система и възможното нейно правилно управление.При наличното поведение е невъзможен успешен извод за устойчиво развитие на съвременната държава.

66

На Ханку брат му

преди 7 години

До АнонименНе ви ли омръзна цял живот да се продавате евтино, да живеете мизерно и все да сте в калта. Вземете малко се напънете, повишете квалификацията и производителността си. Станете конкурентни с качество, а не с евтиния. Чудно мислене имате - дайте да обеднеем още и да сме супер евтини, че някой да ни даде работа, щото сами не можем да направим нищо, а и за повече не струваме. Що да се пънете като така е по-лесно, лежане и ядене на евтини кренвирши. На 30 изглеждате като на 50. Жалко...

65

Анонимен

преди 7 години

Ханку ли си къв си, приятел каква емиграция, като след 30 години ще има само шведи в тая държава? Лекарството е горчиво, но трябва да бъде взето, иначе болестта никога няма да бъде излекувана. Просто е - една наистина независима централна банка може да регулира както лихвите, така и ликвидността. В случая ние нямаме механизми с които да предизвикаме инфлация, а на нас ни трябва инфлация в момента за да дме конкурентноспособносни.

fallback