Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Нарушения в някои обществени поръчки на предишното правителство могат да доведат до спиране на пари от Европейския съюз. Такива изводи се съдържат в обобщения доклад от ревизията, която служебният кабинет на Огнян Герджиков направи в министерствата.

Едно от проблемните министерства се оказва земеделското. Там са открити проблеми при обществена поръчка за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските районен 2007 – 2013 г.

Oще по темата

Според информацията от земеделското министерство неизпълнението на този ангажимент ще доведе до риск от спиране на средствата по програмата от Европейската комисия, се казва в доклада.

Другото министерство, заради което може да ни бъдат спрени пари от Европа, е МВР. Там е открито забавено провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност".

За изразходване на средствата по тези фондове се предвижда откриване на около 94 броя обществени поръчки с обща стойност над 178 млн. лева без ДДС. Процесите по откриването на поръчките е забавен, което поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства, пише в доклада.

"В тази връзка съществува и риск от образуване на наказателна процедура от страна на ЕК, поради неспазване на поетите от България ангажименти, в качеството й на държава, в процес на присъединяване към Шенгенското пространство", допълват проверяващите.

Фаворизиране на кандидати, липса на конкуренция, технически пропуски, забавяне... Това са част от откритите пропуски, които съдържа докладът.

Както и премиерът Герджиков обяви в петък докладът съдържа нарушения по обществените поръчки в Агенция "Пътна инфраструктура". Те са свързани с поставяне на условия,  които дават предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки.

Става дума за поддържане на участък от "Хемус", включително и на осветлението на тунелите "Витиня", "Топли дол", "Ечемишка" и "Правешки хан".

Именно един от тях, "Ечемишка" се прочу трагично преди седмици с това, че част от осветлението в него падна и уби жена в преминаващ автомобил.

Фаворизиране се открива и при обществената поръчка за поддържане на тунел "Траянова врата" по магистрала "Тракия".

В Министерство на икономиката е открито залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации. В Агенцията по заетостта например са намерени нарушения при обществена поръчка за поддръжка и ремонт на служебните автомобили.

В здравното министерство проблемни се оказват обществени поръчки за застраховане на санитарните автомобили на Центровете за спешна медицинска помощ и центровете по трансфузионна хематология и обществена поръчка за охрана на сградите на министерството.

Военното министерство бе посочено още миналата седмица като фаворит по открити нарушения. Намерените пропуски дори бяха изпратени на прокуратурата.

В доклада се говори за забавено стартиране на множество обществени поръчки поради многократно коригиране на Единния поименен списък на обектите за строителство и строителни услуги.

В Агенцията по вписванията е открито нарушение в обществена поръчка за разширяване на масивите за данни на Имотния регистър, Търговския регистър, Регистър БУЛСТАТ и РИОС.

В екоминистерството е открито забавяне на обществени поръчки поради обжалване. Поради същата причина в доклада е попаднала и поръчката на АПИ за изграждане на системата за тол таксите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

докладът

преди 7 години

от проверката прочетох на страницата на МС. Пълен смях на нивото на един студент първи курс, а кръгът читатели вероятно е от училище за умствено изостанали. Старата песен на нов глас - гарван гарвану око не вади! Затова, само мажоритарен вот и всички стари муцуни и олигарси аут от държавата и политиката. Не е ли абсурдно 2000 човека да изгонят 2,5 милиона.Чипът на българина верно е дефектен.

55

иван

преди 7 години

ДРЪН-ДРЪН , то и Орешарски близо 2 години рови и нищо , та и сега само предизборна пушилка , просто са жалки !

54

Анонимен

преди 7 години

Тоя доклад е преписан от господари на ефира. За всичките проблеми изтъкнати в доклада има или материал на Господари на ефира или журналистически разследвания.И забавяне поради обжалване какво точно нарушение е? Не че очаквах тази проверка да посочи някакви истински проблеми, но нарушенията които са констатирали са доста жалки. А израза: "Съществува риск ЕК да направи еди кво" си е направо смешен. Може би е подходящ за кварталната кръчма, но не и за премиер.

fallback