Снимка: архив, Булфото

Исторически високи нива на недоверие към президента Росен Плевнелиев и доста високи нива на недоверие към парламента и правителството, което си отива, отчете проучване на "Галъп интернешънъл".

В края на мандата си парламентът трайно се ползва с положителни оценки сред около и под 20% от пълнолетните българи и с негативни - сред над 70%.

Неодобрението към парламента е повсеместно сред всички групи в обществото.

Това не е новост в българския политически процес, отчитат анализаторите. С годините тази институция явно фокусира негативното отношение към българския политически процес като цяло. 

В последната година доверието в шефката на парламента Цецка Цачева се движеше на нива от около 20%, а недоверието – около 65%, отчитат от Галъп.

Правителството на Бойко Борисов се ползваше с одобрението на 30% от избирателите в последните си месеци.

Президентската институция също записа исторически високи нива на недоверие по време на мандата "Плевнелиев".

Според анализаторите помолени да изберат между доверие и недоверие в дадена институция, българите продължават да декларират по-скоро негативни оценки – често дори и по инерция. 

В по-голямата част от мандата доверието в парламента и правителството запази относителната стабилност. 

"Победата в местните избори от есента на 2015 г. даде психологически "бонус" подкрепа за властта, респективно за правителството. Загубата в президентските избори през есента на 2016 г. пък подейства обратно. Тя явно се отрази негативно и на личния рейтинг на премиера", коментират анализаторите.

Бойко Борисов започна новата година с 25% доверие и с 61% недоверие.  

Доверието във властта е закономерно по-високо в групите с по-високи доходи и образование. 

Мандатът на президента Плевнелиев се разви на фона на сложна политическа обстановка и това явно беше неблагоприятно за популярността на институцията. Доверието в него беше около 23% от избирателите.

В месеците от края на мандата вицепрезидентът Маргарита Попова са ползваше с двайсетина процента положителни оценки и с над 60% отрицателни, заключават от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase