Снимка: архив "Булфото"

В последните дни от живота си 43-ият парламент даде картбланш още топ чиновници да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за досиетата и разшириха обхвата му. Така да доказват чисто минало вече ще са длъжни хора, които заемат ръководни длъжности в редица държавни енергии.

В новия обхват на Комисията по досиетата вече влизат главният секретар и директорите на дирекции в Комисията за защита на конкуренцията, както и в Комисията за регулиране на съобщенията.

Промените се отнасят и за председателят, заместник-председателите, членовете, главният секретар и директорите на дирекции на Комисията за финансов надзор.

Новите текстове засягат и председателят, членовете, главният секретар и директорите на дирекции на Комисията за енергийно и водно регулиране.

С новите разпоредби за принадлежност към ДС ще бъдат проверявани и главните архитекти на общини и кметските наместници; членовете на районните и общинските избирателни комисии; председателите и заместник-председателите на университетски и факултетски общи събрания.

Същото важи и за обществените посредници на общините и техните заместници и съдебните заседатели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase