Снимка: Flickr

Шоу с високо напрежение на тема електроенергия представиха ГЕРБ и БСП в парламента.

Депутати на социалистите и енергийната министърка влязоха в почти физически сблъсък в спор ще има ли режим на тока в България.

Още по темата

Диспутът, но все още задочен, започна вчера. Тогава БСП обвини ГЕРБ, че са заложили бомба в енергетиката и прогнозираха, че ако студовете продължат, България ще е изправена пред режим на тока. Енергийният и екоминистърът опонираха в изявление и обвиниха социалистите в лъжа.

Днес левицата реши да се защити. БСП свика журналистите и им представи писмо от шефа на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов до министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В него той информира, че страната ни е уведомила обединението на европейските електроенергийни системни оператори, че електроенергийната система на страната ни е в състояние на тревога.

Йотов иска и да му бъде разрешено да закупува електоренергия чрез внос, ако има такава в района.

Соцдепутатът Таско Ерменков цитира други части от писмото, в които се казва, че на практика нивото на водата в язовирите е достигнато най-ниското ниво в последните десет години. Той обвини министърките на ГЕРБ Теменужка Петкова и Ивелина Василева, че лъжат като... "едно малцинство", което не искал да обижда.

"Питам кой лъже – ние, които четем числа, потвърдени от специалистите или министрите на Бойко Борисов. Кой поставя българската енергетика на границата на разрухата и българските граждани в система на предстояща може би дискотека", попита Ерменков.

БСП не можаха да продължат с брифинга си много след това, защото на трибунката за изявления и около нея изненадващо се появи енергийният министър Теменужка Петкова и депутати от ГЕРБ.

От микрофона на журналистите бившият енергиен министър Делян Добрев попита социалистите какво съветват хората.

"Чухме, че ситуацията е тревожна. Препоръчвате да се запасяваме със свещи ли, както по ваше време? И вторият въпрос – в какво обвинявате министър Петкова – че не може да контролира времето ли?", попита той.

"Колега Добрев, до петък сте народен представител, а после, ако искате, се включете в медиите и задавайте въпроси", отвърна му Жельо Бойчев от БСП.

В този момент на трибунката застана министър Петкова и започна да се опитва да взима думата на социалистите.

"Ако обичате", каза тя.

"Вижте г-жо Петкова, има си ред, ние приключваме след малко, трибуната ще бъде предоставена", опита се да остане на трибуната Бойчев.

Зад социалистите се появиха и други депутати от ГЕРБ, които опитаха да ги изместят от микрофоните.

"Виждате агресията на ГЕРБ каква е, нека да продължат в този дух, оправдават решението на българите да бъдат сменени", каза Таско Ерменков и допълни: "Виждате, че ги боли много, когато говорим истината".

Когато министър Петкова все пак успя да застане зад микрофоните, тя попита с какви методи имат достъп до документите. "Може би някой се крие по землянките на нашите дружества", предположи тя.

Петкова увери, че енергийната система на страната е абсолютно стабилна. Работа на шефа на ЕСО била да алармира. Тя обвини социалистите във всяване на смут и инсинуации.

Министърът обясни още, че няма риск с електрическото захранване. Тя допълни, че от двадесет години не е имало по-студена и по-суха година и енергийната система е издържала блестящо теста.

Петкова обясни, че няма внос на ток, а аварийна помощ, което е непрекъснат процес.

Депутатът Георг Георгиев заплаши социалистите с прокурор, защото се опитват да всеят паника за състоянието на енергетиката в България, което може да се смята за заплаха за националната сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase