Снимка: архив Булфото
fallback

Ако застудяването продължи, България е изправена пред реален риск да остане без запаси от електроенергия. За това предупреди БСП.

Социалистите сигналзираха, че с това отиващото си правителство на Бойко Борисов е заложило "бомба" в енергетиката.

Червеният депутат Таско Ерменков обяви, че язовирите са празни и единственият вариант пред страната е внос. Той беше категоричен, че страната ни се е превърнала от производител и износител във вносител на ток.

Заради това Ерменков нарече управлението на ГЕРБ в сектора "природно бедствие". Освен язовирите, които били под критичния минимум, от БСП твърдят, че и наличните запаси от въглища са под въпрос.

Oще по темата

Говорителят на соцдепутатите Жельо Бойчев припомни, че в началото на януари българският електроенергиен оператор се обърна към румънския с искане за аварийна помощ, а по-късно и бе ограничен износът на ток от България.

Миналата седмица, по информация на БСП, сме внесли ток от Турция.

"Всеки непланов внос от производител нарушава неговите баланси, застрашава сигурността. Ние сме в състояние на рисков фактор за целия регион", обобщи Таско Ерменков пред "Дарик".

Той попита откъде при продължаващите ниски температури ще търсим компенсация на производството на ел. енергия заради повишеното потребление, освен от внос.

От "Позитано" 20 предупредиха още, че запасите от въглища, които по закон трябва да поддържат електроцентралите, също са под норматива, особено в ТЕЦ "Марица Изток 2".

На въпрос за опасност да бъдат спрени европари за страната ни, както левицата предупреждава, Жельо Бойчев подчерта, че на третата година от втория програмен период има програми, които още не са стартирали, усвоени са едва 7 на сто от средствата.

Вчерашните думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на националната среща с партийните структури, в които той визира БСП, Бойчев определи като признак на слабост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

194

Минимална заплата

преди 7 години

:-)

193

Анонимен

преди 7 години

До АТАКИСТБСП и патриоти ще съберат ли 100 гласа? А викаш ДПС са насреща :)

192

Анонимен

преди 7 години

Направете от БСП атомна електроцентрала и носете отровата от реакторите у вас.Те сега се плащат милиарди за съхранение на отровата от спрените реактори,та стройте още!

fallback