Снимка: МВнР

Нищо не е направено, както не трябва. Всичко, което сме правили, са го правили и преди нас. Така заместник-министърът на външните работи в оставка Христо Ангеличин коментира повдигнатото му от прокуратурата обвинение за престъпление по служба, съобщава БТА.

Още по темата
Той е обвинен по делото, образувано по сигнал на бившия външен министър Кристиан Вигенин за нередности в договор за закупуване на телефонни централи за посолствата ни в чужбина.

Ангеличин посочи, че Кристиан Вигенин е правил същото - направил е една "малка" обществена поръчка и е започнал още две - до 70 000 лв. всяка. „Разликата между него и нас е , че той е платил, ние не платихме. Аз имам обвинение - той не“, допълни Ангеличин.

Според обвинението обществена поръчка не е била проведена, а Ангеличин е разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства да заплатят на посочено от него търговско дружество сумата от 429 422 евро.

Според Ангеличин тази сума се получава, защото някой "услужливо" събира 12 по 70 000 лв. и прокуратурата обявява, че е голяма и нарушава Закона за обществените поръчки.

Това са 12 задгранични представителства, всяко от тях е самостоятелен разпределител на бюджетни средства и по ЗОП могат да изхарчат до 70 000 лв. без правенето на т.нар. "сложна" обществена поръчка, обясни Ангеличин пред БТА.

За другото разследване за нерегламентирано закупуване на самолетни билети и сключеното от МВнР споразумение с Министерството на земеделието и храните за използаване на фирмата, с което то работи, Христо Ангеличин коментира, че ЗОП дава тази легална форма да се направи споразумение с друго министерство, което има обществена поръчка и договор с фирма. Ангеличин заяви, че няма познанство с някого в тези фирми.

В заключение зам.-министърът посочи, че няма от какво да се притеснява и сънят му е здрав
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase