Снимка: архив, Булфото
fallback

Новоизбраният президент Румен Радев и вицепрезидентът му Илияна Йотова ще положат клетва пред Народното събрание точно в 10 ч днес. След това новият държавен глава ще държи реч от трибуната на парламента.

В пленарната зала, както и по балконите, където ще бъдат настанени официални гости, ще бъде и първата дама Десислава Радева. Най-интересната част от церемонията днес, според депутатите, ще бъдат показването на част от екипа на Румен Радев, който в неделя заедно с него ще влезе на "Дондуков" 2.

"Професори, експерти, преподаватели и млади лица очакваме да видим около новия президент", прогнозира депутати пред "Стандарт". Част от тях коментираха и имена, но никой не бе сигурен кой точно от екипа на Радев ще отиде с него в Народното събрание на клетвата му днес.

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова пък е насрочено за 22 януари. На двете церемонии се очакват над 400 гости.

Предаването и приемане на мандата ще започне от площад "Св. Александър Невски" с военна церемония. Росен Плевнелиев ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул за последно.

След това пред "Св. Александър Невски" ще пристигне и Румен Радев, който ще приеме строя за първи път и ще се присъедини към Плевнелиев. Пръв слово ще произнесе предаващият поста, а след него думата ще има Румен Радев. В следващия момент 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили, докато гвардейският представителен духов оркестър изпълнява химна на Република България.
В храм-паметника "Св. Александър Невски" патриарх Неофит ще благослови новоизбрания държавен глава и ще отслужи молебен, за да изпроси Божията благодатна подкрепа в предстоящото отговорно служение на Радев.

Пред парадния вход на "Дондуков" 2 Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще посрещнат президента Румен Радев, първата дама и вицепрезидента Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 7 години

Що не ти вярвам

74

Исти

преди 7 години

Жена си я води,защото го е страх от големи маси хора и се смущава да говори пред публика,а когато наблизо е жена му,мисълта му тече по-гладко и страхът му намалява. Притеснява го и това,че контактните му лещи още не са готови,а текстът на речта му е с дребен шрифт.

73

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен77ти чел ли си Светото писание

fallback