Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Според президента Росен Плевнелиев България е остров на стабилност, незаобиколим фактор в региона за принципна външна политика.

Още по темата

В над две трети от държавите дневният ред е друг - бедност, конфликти, раздори, суши и бедствия, коментира той по време на редовната среща на правителството с бизнеса: "Накъде тръгва България: Вътрешните и външните предизвикателства, които ще определят посоката през 2017 г.".

"В този смисъл ние българите трябва да си даваме сметка какво постигнахме и къде сме, за да го надградим и да вървим напред", призова държавният глава.

Президентът каза, че е убеден европеец и за него ЕС не е външна политика, а неговото семейство.

"Провеждах последователна проевропейска политика. Давах всичко от себе си за обединена и силна Европа, която да мине през кризите и да стане по-силна от тях", каза Плевнелиев.

Според него 2016 г. е отворила нови, още по-големи рани за Европа, а ЕС трябва да се готви за нови шокове.

"Доналд Тръмп може и да направи американската икономика по-богата и по-силна, но той не е морален компас за хората. Какво избираме пари или ценности – той е символ на национализма, не вярва на европейската интеграция, а също вярвам, че не я и избира. Руският президент Владимир Путин не иска да стабилизира ЕС. По-лошото предстои“, предупреди Плевнелиев.

Според него голяма заплаха за България е да пропусне момента на новата вълна на интеграция, която неминуемо предстои.

Държавният глава смята, че има риск "да дойдат политици, които да вдигнат едни лозунги за българските производители, за произведено в България и страната ни да се самоизолира под мотото "Вижте колко е несигурно в ЕС. Хайде да си живуркаме в ъгъла на Балканите и да си гледаме националното, българското“.

"Който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националният интерес да бъдем равни на другите европейски народи. Когато падаше берлинската стена Scorpoions пяха за вятъра на промяната, че всички ние мечтаем за вятъра на промяната. Чудя се понякога защо толкова удобно мнозина заровиха мечтата, забравиха песента и същото това поколение, което събори берлинската стена днес изгражда нови стени на разделение в самото сърце на Европа. Нима трябва да разрушим ЕС, за да разберем какво сме имали. ЕС не е формално обединение на държави и чиновници, той е проект за мир. Нашата мечта е за мир, който се постига чрез ценности и върховенство на закона, а не чрез силата", заяви Плевнелиев.

Президентът отчете, че и икономиката на страната ни е в подем.

"За 2015 г. ръстът беше 3%, за 2016 очакваме 3,6% -  това е вторият най-добър резултат в ЕС. Дефицит няма, България е с излишък 1,6% от БВП", похвали се той.

"Разкрити са 17 хил. нови работни места за млади хора в областта на информационните технологии. България получи наградата за аутсорсинг дестинация в Европа, днес сме номер три в света. Автомобилностроенто е един от най-добре развиващите се сектори в България, като формира 5% от брутния продукт и осигурява 35 хил. работни места", заяви още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase