Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

ГЕРБ ще внесе днес законопроект за въвеждане на мажоритарна избирателна система, а вчера БСП подаде декларация, в която настоява за 50% мажоритарна, 50% пропорционална такава. Има ли време този парламент да се заеме с тези въпроси, двама представители на партиите отговарят в "България сутрин".

Според Георги Георгиев от ГЕРБ въпросът за избирателната система, който стана особено актуален след проведения референдум преди два месеца, е най-големият приоритет в работата на Народното събрание в следващите месеци.

А дали 43-ото Народно събрание би могло да се заеме с желанието на гражданите за промяна в избирателната система, Георги Свиленски от БСП заяви, че в оставащите 10 дни "нито е време, нито има моралното право парламентът да предприеме такива кардинални решения".

Свиленски допълни, че не може да разбере "лицемерното поведение на колегите от ГЕРБ. Вече минаха два месеца от гласуването на референдума, а защо не внесохте законопроекта си досега?", попита той през камерата наBulgaria ON AIR.

Депутатът от ГЕРБ от своя страна коментира, че "изготвянето на всеки законопроект технически изисква време".

И допълни, че "в момента, в който видяхме, че има 2.5 милиона граждани, които желаят тази промяна, ние няма как да твърдим, че референдумът не е легитимен заради недостигащи 13 хил. гласа. Докато новоизбраният президент Румен Радев спечели изборите с 500 хил. гласа по-малко".

Депутатът от БСП заяви пък, че всички партии са подценили изборите преди два месеца, подценили са също и избирателите и не са информирали какви биха били последствията от референдума.

"След направения избор през ноември, ние от БСП вече променяме нашата позиция, затова настояваме за пропорционална избирателна система", категоричен е Георги Свиленски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Запасен

преди 7 години

Не разбрахте ли, че:-по лесно е да се раздели парламента на квоти по области, съгласно процента от населението, живеещо там, вместо дасе правят 240 измислени едномандатни района. утре като народа подкрепи намаляването на броя на депутатите, пак ли ще прекроявате страната?!-трябва да има уседналост поне 4 г. в съответниу район, за да има разпознаваемост на кандидатите-трябва да има ограничение на мандатите - например до 3, от които - не повече от два последователни

27

Анонимен

преди 7 години

При 100% мажоритарен вот, много е вероятно в следващия парламент да са само ГЕРБ и ДПС. Възможни са и някои изненади - по един депутат от някоя и друга партия различна от ГЕРБ и ДПС.

26

Анонимен

преди 7 години

Ми БСП-то кат искат смесена система да инициират референдум по въпроса и да видим какъв е резултата, засега има един резултат 3/4 от избирателите подкрепят 100% мажоритарен вот, ТОВА Е и с ината си освен да върнат ББ на влст друго няма да постигнат

fallback