Снимка: Булфото

Когато един депутат бъде избран за министър, мястото му да остане празно, а не да се провеждат частични избори, за да се попълни броят от 240 народни представители. Това предлагат депутатите от ГЕРБ с промени в Изборния кодекс.

Още по темата

Както се заканиха, те ще се борят до последно да прокарат мажоритарната избирателна система, макар всички останали да са против тях.

След като вчера в парламента депутатите от останалите политически сили отказаха да разгледат тяхното предложение за решение, с което още на предстоящите предсрочни избори трябваше да гласуваме мажоритарно, днес те внесоха поправки в Изборния кодекс, пак в тази насока.

Още преди няколко дни от ГЕРБ се заканиха, че ще бъдат последователни и ще настояват този парламент да промени изборните правила, така както поискаха избирателите на референдума, който се проведе заедно с вота за президент.

"Предвидили сме съобразно дефинициите, които са използвани в поставения въпрос, мажоритарен избор на народни представители в 240 едномандатни избирателни района в България на два тура", обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов, който внесе промените в Изборния кодекс.

"На втори тур се явяват двамата кандидати, получили най-висока подкрепа от първия тур, а за избора народен представител се обявява спечелилият по-голям брой действителни гласове", уточни той.

Гласовете от чужбина пък да се отчитат в едномандатните райони по постоянния адрес на избирателите, предлагат от ГЕРБ.

Според Кирилов в секциите в чужбина би могло да се въведе машинно гласуване, след като така или иначе на предстоящия вот, то трябва да се осъществи в най-малко 12 000 секции. В същото време избирателите зад граница нямало да бъдат лишавани от правото си на хартиени бюлетини.

За най-сложния въпрос – районирането на 240 едномандатни района, от ГЕРБ предлагат да се използват всички бази данни, като те не предлагат модел, за да не будят съмнение, че искат нещо, което е в техен интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase