Христо Иванов. Снимка: БулФото

Два политически проекта се учредяват днес.

Новата партия "Движение Да, България" с председател бившия министър на правосъдието Христо Иванов се учредява в София. Събранието прие Устав на партията и избра Христо Иванов за неин председател.

В речта си пред учредителите Иванов заяви, че основна кауза на новата политическа сила е борбата с корупцията и отвоюването на държавата от мафиотски плен. Вярваме, че това е ключова предпоставка за постигането на всички останали цели и програмни намерения, отбеляза той, цитиран от БТА.

Целите, които си поставя политическата сила са да гарантира върховенство на закона и ефективно и достъпно правосъдие, да ускори осезаемо темповете на развитие на страната, да започне целенасочена борба със системната бедност и за повишаване жизнения стандарт.

Основавайки "Движение Да, България" ние трябва да сключим помежду си пакт за почтеност - всеки, който става член на движението, декларира липса на принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност и залагаме в устава основание за отказ на прием или изключване на хора, които са въвлечени в корупционни действия, каза Иванов. Той отбеляза, че партията ще изготви списък на всички големи далавери в страната и ще иска парламентът да направи проучвания по тях.

Христо Иванов отбеляза, че партията има подкрепата на 4500 регистрирани членове и над 500 дарители, които са набрали до момента 90 000 лв. Новата партия има амбиция да участва в предстоящите предсрочни парламентарни избори.

"Презареди България" ще е името на новият политически проект на Николай Бареков. В ръководството на партията - наследник на ББЦ влизат дългогодишният политически сътрудник на Бареков в ЕП и ЕКР Георги Балабанов и видният юрист Катя Иванова, член на ЦИК. Това стана ясно по време на провелия се днес Трети национален конгрес на партията, който прерастна в Учредителен за новия проект, съобщиха от пресцентъра й.

За лидер на партията единодушно беше избран Николай Бареков.

Над 200 000 българи за една седмица са гласували в интернет какво да бъде името на новата партия и безспорен фаворит - с над 60% от гласовете, се оказало името "Презареди България".

Симпатизантите на Бареков и членовете на партията му приеха "Малка Харта" – документ, гарантиращ правата на гражданите и малкия бизнес. В нея се застъпват идеите за мандатност на всички национални политически длъжности, свободна от политици съдебна система, мажоритарен избор на депутати, съдии и прокурори, както и важните стъпки за подобряване на образованието и медийната среда.

Бареков направи обзор на управлението на България и констатира, че страната ни е останала най-бедната държава в Европа. Корупцията и бедността са в симбиоза, заключи той и поясни, че корумпираните политици правят народа беден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase