Снимка: Булфото
fallback

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента Росен Плевнелиев да не състави служебно правителство.

Oще по темата

От БСП обвиниха държавния глава, че умишлено е поставил в сложна ситуация наследника си Румен Радев. 

"Плевнелиев забави умишлено процедурата, проточи срокове и сега постави и парламентът, и кабинетът на Борисов, както и новоизбраният президент, в изключително сложна ситуация", каза Валери Жаблянов и допълни:" Смятам, че го направи умишлено като демонстрира и в края на мандата си всички онези качества, които наблюдавахме четири години и заради които загуби".

Той повтори тезата на БСП, че Румен Радев става президент на 22 януари, а дотогава отговорността е на Плевнелиев. 

От ГЕРБ пък обвиниха Румен Радев в дезертьорство. Цвета Караянчева нарече позицията на Плевнелиев "изключително отговорна".   

"Той дори е направил предложение на новоизбрания президент да получи неговия кабинет и да назначи неговия кабинет. И въпреки всичко Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент", каза тя.

Според нея да се съставят две служебни правителства за кратко време би било смешно.

И Симеонов обвини Радев, че дезертира,  като не иска да състави служебно правителство сега. "Това е поведение на некомпетентен и страхлив човек", каза още Симеонов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ нарече поведението на Плевнелиев държавническо. Той припомни, че ходът на президента е бил теза и на движението, която то защитавало. 

"Няма нужда, не е сериозно от още едно служебно правителство. Това сме го казали и на президента, аргументирали сме го, считаме, че това е правилният подход", каза Карадъйъ. 

Той обаче защити позицията и на новоизбрания президент. "Ген. Радев не е встъпил в длъжност, няма как да предприема каквито и да е действия", каза лидерът на ДПС.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обвини Плевнелиев, че е нарушил Конституцията. "След един мандат от гафове и грешни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията", каза той.  Според него президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да назначи служебен.

"Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание", каза лидерът на АБВ. Първанов отсече, че в случая става въпрос за нарушение на Конституцията, за което държавният глава носи отговорност и единственото, което го спасява от импийчмънт, е липсата на време.

"Тежкото нарушение на Плевнелиев е под диктовката единствено на този, който го посочи преди пет години", каза още лидерът на АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

157

Дима

преди 7 години

Гади ми се от всичката тази политическа и медийна ***...Палячовци и смешници,едни плезейки ви се всяка вечер ви правят уличен концерт и ви внушават да поискате нещо което не разбирате,други ви поднасят веднага спасение с дезертирал младоженец-генерал,който хабер си няма да ви спасява-не му дават още- и по конституция не,трети абдикира,а четвърти си късат задниците да спасяват неспасяемото,пети прави партия,шести напуска,щото и той обиден,...какво изтървах,а,да. МАХАЙТЕ СЕ ВСИЧКИ,НЕ ВИ ЩЕМ!!!

156

IMK

преди 7 години

Що нарушаване на конституцията бе. Пет пъти му каза на Радев дай списък със министри и ще ги назнача, но Корнелия явно не е готова още.

155

Анонимен

преди 7 години

Тия или са *** или ни правят на профани. Кой е Радев?- никой в момента и няма никакво право да прави каквото и да е. След като постъпи на поста Президент и положи клетва тогава носи пълна отговорност. Тия депутати конституция не са ли чели? Смятам че българина е над средно интелектуално ниво, не ни правете на американци и германци...

fallback