Снимка: Reuters

На третия ден от преговорите за съставяне на правителство екипите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт са постигнали вчера напредък, споделиха участници от всички партии пред "24 часа".

Кабинет с мандата на РБ ще има, за да работи по 10 приоритетни области. С такова впечатление се разделили пратениците на централите. Преговорните екипи са водени от лидерите на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов, на РБ Найден Зеленогорски и на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Още по темата

Сред точките са нов Изборен кодекс, подготовка на председателството на ЕС, подход към мигрантския проблем, антикорупционният закон "Кунева", който миналата седмица не успя да мине на второ четене в парламентарната правна комисия.

Реформаторите най-много настояват за приемане на антикорупционния закон, а патриотите – за увеличение на пенсиите.

"РБ е наследник на автентичната десница, от която са излезли много големи български политици, които са свършили много полезни неща за България. Естествено, че имаме хора и с подготовка, и с кураж да се справят с това", отговори Зеленогорски на въпроса могат ли реформаторите да извадят премиер.

Днес преговорите продължават с Бойко Борисов, който отказа да оглави кабинет на РБ, но даде да се разбере, че в парламента ГЕРБ ще го подкрепя.

На срещата ще бъде определен министър-председател, папката с чието име зам.-председателят на СДС Румен Христов ще върне във вторник на президента Росен Плевнелиев.

Самият Зеленогорски бе категоричен: "Аз нямам такова намерение. Мисля, че там, където съм - съпредседател на парламентарната група, съм изключително полезен и бих продължил в тази посока".

Ще получи ли Реформаторският блок необходимата подкрепа за ново правителство в рамките на 43-тото Народно събрание? Ще видим!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase