Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

България трябва да поиска от ЕС да бъде включена в квотата за връщане на афганистански граждани. За това настоя избраната за вицепрезидент Илиана Йотова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Пред водещата Милена Милотинова евродепутатът обясни, че ЕС е договорил с Афганистан месечно да депортира 400 души месечно обратно в Кабул.

"По 1000 евро се отпускат за доброволно връщане на афганистанци в страната им, за да не се минава по цялата процедура по искане на бежански статут и реекспулсиране", обясни в предаването евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Емил Радев. С европейската помощ за бежанския натиск няма да се откриват нови бежански центрове, заяви още той.

В предаването "Брюксел 1" Радев обясни, че помощта е точно 160 млн евро - 101 са получени, 59 остават за получаване. Съвсем малка част от тях ще отидат за превръщането на сегашните бежански центрове в такива от затворен тип и за повишаване на сигурността тях, както и за закупуване на фургони, ако има нова вълна към границата ни.

При нов наплив, ако бъдат задържани 1000 души мигранти, те трябва временно да се настанят някъде докато траят процедурите, каза Радев. Според него комисар Аврамопулос в писмото си до евродепутата Илияна Йотова говори именно за такива кризисни центрове, които ще се използват при извънредни ситуации. Но това не означава разкриване на допълнителни бежански центрове.  

В отделно интервю за "Брюксел 1" Илиана Йотова обясни, че в писмото, което е получила от еврокомисаря, отговарящ за миграцията Димитрис Аврамопулос, ясно пише, че част от европейската помощ от 160 милиона евро за справяне с мигрантския проблем, ще отиде за откриването на нови центрове от отворен тип. Избраната за вицепрезидент коментира още, че страната ни получава най-малко пари за опазване на границите на съюза.

Причината е, че средствата се изчисляват на база 2011 година, когато мигрантския натиск към България е бил по-нисък. Пред Милена Милотинова Илияна Йотова изрази притеснения, че американските и канадските визи за българите и румънците няма да бъдат отменени в близките години.

И още:

Евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел  Джамбазки с експертен коментар в "Брюксел 1“ по горещите теми на Балканите - парламентарните избори в Македония, за изказването на сръбския министър на външните работи Ивица
Дачич, че България бави членството на Сърбия в ЕС заради глава "Образование" и защо учебниците на български език за Западните покрайнини са само в тираж от 30 бройки.

Гледайте "Брюксел 1" от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 7 години

...А ДРОГАРКАТА ЙОТУВА ГА БЕШИ У ЕВРУПАРЛАМЕНТА КВИ ГИ ПРАВЕШЕ ЧЕ НЕ ИЗКРЪНКА ПАРИ ЗА ГРАНИЦАТА- АКО НЕ БЯХА СРИТАЛИ ОНУЙ НЕЩУ СЕГА ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ 5 МИЛИАРДА ПОВЕЧЕ, АКО НЕ БЯХА ИЗКОПАЛИ ОНУЙ ДРУГОТО НЕЩО ОНЯ ТРАП ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ 2 МИЛИАРДА ПОВЕЧЕ- ЕХ ЙОТОВА- ИЧ ВИ НЕМА, ЗА РАБОТА- ДАЙ ВИ САМО ДА СИ ПРАЙТЕ ЖИМНАСТИК- ЩО ВИ ЧУЯ И ИЗПАДАМ В ИНТРОВЕРТНОСТ НА Д У Х А- СРАМ НЯМАТЕ И ПО СТАРИЯ И ПО НОВИЯ ПЪТ- ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОЕРЕ ЛИЦЕТО НА БГ БСП В БОРБА ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВЕНСТВО- МАЛИЙЙЙЙЙ

13

ивчо

преди 7 години

До Красипък ако ББ не бе посушал Us embassy, щеше вече да бачка тоз реактор и да капе по некой лев, сега ще кспе при Ердоганя по на юг :)

12

Краси

преди 7 години

Ако комунистите не бяха поръчали оборудване за несъществуваща АЕЦ, нямаше да плащаме грешни пари-600 000 000 ЕВРО!И щяхме да имаме за охрана на границата и за още други полезни неща.Но, комунистката Йотова удобно "забравя".

fallback