Снимка: Булфото, архив
fallback

При всеки текущ или основен ремонт на уличната мрежа да се изгражда велоаелея и тротоар. Това предложение за изменение в Закона за устройство на територията отхвърлиха депутатите. 

Искането бе внесено от депутати от РБ, сред които зам.-шефа на Народното събрание от СДС Иван Иванов, лидера на ДСБ Радан Кънев, Гроздан Караджов, Борислав Великов, Петър Славов и др. Предложението беше отхвърлено без дебати. 

В мотивите си в подкрепа на идеята сините пишат, че в големите градове все по-често се залага като приоритет изграждането на велоалеи и друга инфраструктура за велосипедно движение с цел облекчаване на трафика и проблема с паркирането в центъра. 

Депутатите припомнят и че изграждането на тротоари също е приоритет заради насърчаване ползването на градския транспорт. 

Затова според избраниците местни администрации трябва да бъдат задължени при извършване на ремонт на съществуващи пътни артерии, за които е предвидено изграждането на тротоари и велоалеи, те да бъдат строени заедно с ремонтните дейности. 

"Това, от една страна, ще стимулира местните администрации да извършват комплексни ремонти и рехабилитации на уличната мрежа, а не да се действа "на парче". Което пък, от своя страна, ще окаже положителен дългосрочен финансов ефект, тъй като няма да се налага последващ ремонт", пишат депутатите. 

Въпреки мотивите им обаче мнозинството в парламента не прие промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Край

преди 7 години

Дали виенчаните или берлинчаните или парижаните или други европейци нямат по 1000 евра че да си вземат някоя бангия и да се возят. НЕ - скъпо им е да я имат щото нямат къде да я държат.

15

Край

преди 7 години

Ежедневно в София се регистрират коли които няма къде вече да паркират ЗАКОННО. Паркингите в никой голям град по света не стигат и не са безплатни. Изхода е жестоки финансови рестрикции спрямо личните коли /платено повсеместно паркиране, по-високи данъци, затягане на прегледите/ и с тия пари засилване на градския транспорт.Само човек дето не е с всичкия си може да си мисли че модела - всяко софянче с кола е добър.

14

Край

преди 7 години

Референдум в София да има ли тротоари или не. В нормалните страни ги има и никой не паркира върху тях. В София всичко е заринато с коли и Фандъкова хич и не мисли да ги глобява. Излишно си харчим парите за плочки и после с тритонните жипки да ги трошим.

fallback