Даниел Митов. Снимка: архив, Булфото

БСП отново нападна външния министър в оставка Даниел Митов. Този път обвиненията са, че е разпоредил на посланици в редица страни от ЕС да купят телефонна централа на цени в пъти по-високи от реалните.

"Преди три седмици сезирах главния прокурор Сотир Цацаров и благодарение на бързите действия на държавното обвинение и на ДАНС покупката на сървърите е спряна на много места", обясни соцдепутатът Кристиан Вигенин.

Според него явно става въпрос за голяма корупционна схема за над 500 000 лева, която е непростима.

Още по темата

Митов бил заобиколил Закона за обществените поръчки и разпоредил на посланиците да купят новата телефонна централа от фирма "Балкантел" веднага след втория тур на президентските избори, след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов ще подаде оставката на кабинета заради загубата на ГЕРБ на вота.

Външният министър бил пратил указания на дипломатите да направят покупката с обяснението, че новата централа е нужна за по-добрата комуникация по време на българското председателство на ЕС.

Най-скъпото от централата бил сървърът, като цената му варирала между 15 хиляди и 25 хиляди лева в указанията за различните посланици.

Вигенин обаче бил направил справка и се оказало, че реалната стойност на сървъра е под 1000 евро.

Така че според червените Митов щял да ощети бюджета на МВнР с много пари, а освен това бил замесил и посланиците ни в схемата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase