Даниел Митов. Снимка: архив, Булфото
fallback

БСП обвини за пореден път правителството в оставка в национално предателство.

Този път причина за това стана предложението на дипломат №1 Даниел Митов България да оттегли кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 2018-2019 г. в полза на Полша, както и една негова грама за важен пост в ООН.

Всяка година Съветът за сигурност на ООН избира петима непостоянни членове с мандат за две години, като се придържа към принципа на ротация на регионалните групи. Източноевропейската група има право на едно място за периода 2018-2019 г. Освен България за него претендира Полша. След решението на София Варшава фактически си гарантира избирането.

Следващият шанс на България ще е през 2038 година, обясни Нинова.

Според нея обаче още по-скандално е това, че на 9 декември Митов е пратил екстрена грама до постоянния представител на България в ООН Георги Панайотов, с която иска да му бъде уредена среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, защото имало подходяща наша кандидатура за шеф на Програмата на ООН за развитие.

Това е третата длъжност в рамките на ООН след генсека и заместника му.

Нинова отсече, че се носят слухове, че българският кандидат е Кристалина Георгиева. Тя пък подаде оставка като еврокомисар, за да се върне на работата в Световната банка.

Социалистите обаче подозират, че родните власти ще настояват Георгиева да оглави ПРООН.
 
Така че червената шефка настоява Митов и премиерът в оставка Бойко Борисов да обяснят защо депутатите и обществото не са запознати с това решение на отиващата си власт.

Това е уреждане на постове в последния момент, обвини още Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Миял

преди 6 години

До Наблюдател--76;По време на ВСВ много Таврийски българи се изселват от СССР в Б--я. След ДЕВЕТИ *** ги връщат и Сталин ги ликвидира. Това са комунистическите "патриоти"

79

Алекс

преди 7 години

Баси негодниците, въобще не са като морлните и съвестни... типове от тройната ламя които 4 месеца управляваха под обсада, докато не уредиха нещата в Брюксел че да има каде да избягат... тц тц тц.

78

Анонимен

преди 7 години

Явно днес от Козяк са раздавали заплати,много хейт писаници.Добре че се вижда края на Кърдравата Сю и цялото продажно правителство на Бай ***.Лошото е че следващото правителство ще разгребва бакиите като даже не знаем за всички мини,заложени от ГРОБ за цялото им управление.Преди да оформят документите при напускане на Сю Проститутката нека да се провери,дали и някъде другаде не се е водила на стаж като изключвам сексуалните услуги оказвани на Големия Брат.Те са си за сметка на Сю,да набира опит

fallback