Снимка: Facebook
fallback

Миленко Неделковски, който поруга паметната плоча на загинали български войни при Каймакчалан, е със забрана да влиза в България.

Това стана ясно от отговора на министъра на външните работи в оставка Даниел Митов на въпрос на Атанас Зафиров  от "БСП лява България" по време на парламентарния контрол.

Митов припомни, че МВнР е реагирало незабавно на поругаването на паметта на загиналите български войни при Камайкчалан с изявление от 23 септември.

Oще по темата

"В него беше изразено категорично възмущение от вандалския акт, отправен бе призив към македонските власти да вземат мерки за недопускането на подобни действия, които вредят на двустранните отношения и добросъседство, и беше съобщено, че лицето, извършило скандалния акт, ще бъде включено в списъка на нежеланите чужденци, които не могат да посещават България", посочи Даниел Митов.

Той припомни още, че по негови указания на 27 септември посолството ни в Скопие е поискало съгласието на македонското правителство за поставяне на паметна плоча на Каймакчалан.

"Българската страна няма да се откаже от усилията си за възстановяването и съхраняването на паметниците и гробищата на българските войни на територията на Македония", декларира министърът на външните работи.

Той допълни, че реакцията на властите в Македония невинаги е била в съответствие с нашите очаквания и съгласно утвърдената световна практика за почитане на паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти.

"Затова разглеждаме темата в по-широкия контекст на стремежа ни да утвърдим добросъседството като основополагащ принцип на отношенията ни със Скопие", коментира Митов.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 7 години

Съществото Миленко ще ходи "на море" в любимата си сърбия.

26

Анонимен

преди 7 години

Излъга пеканият демократ излъгаа .а !Щял да го включи ......

25

Demokrat

преди 7 години

"Забранихме на Миленко Неделковски да влиза у насТова заяви външният ни министър в оставка Даниел Митов"Голям праз :))))))))))))))))

fallback