Теменужка Петкова. Снимка: архив, БТА

До ден-два страната ни ще стане собственик на двата реактора, произведени за АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР.

Петкова уточни, че това ще стане в момента, в който сумата от 600 милиона евро, която Арбитражният съд в Женева постанови да платим на руснаците, постъпи в сметките им. С плащането реакторите стават собственост на НЕК.

Още по темата

Двата реактора за "Белене" ще бъдат съхранявани на площадката на централата, каза Петкова. "Тук ние разполагаме с такива условия, които да дадат възможност то да се съхранява по най-добрия начин, но затова, за да имаме гаранция по отношение на неговото качество, предвиждаме да бъдат проведени преговори и да бъде сключен договор с "Атомстройекспорт" за консервацията на оборудването и съответно гарантиране на неговото качество", обясни Петкова.

Енергийният министър каза също така, че до момента три компании са заявили интерес към АЕЦ "Белене".

"Дали обаче този интерес ще се материализира и той ще бъде устойчив, ще стане ясно само при провеждането на една открита, прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол", уточни Петкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase