Снимка: БТА, архив
fallback

Националната електрическа компания ще се издължи на "Атомстройекспорт" за оборудването на АЕЦ "Белене" до края на седмицата. Това съобщи министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова в интервю за БНТ.

Oще по темата

Преди плащането трябва да приключи инспекцията на произведеното оборудване от експерти от НЕК и АЕЦ "Козлодуй", които са в Русия вече втора седмица.

Става дума за милиард и двеста милиона лева, присъдени на руската компания от арбитражния съд и осигурени чрез възмездна помощ от държавния бюджет. НЕК трябва да ги върне на хазната в следващите 7 години.

С изплащането им преди 15 декември страната ни ще придобие двата атомни реактора и ще си спести дължими лихви от близо 24 милиона евро.

Вчера стана ясно, че Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към проекта АЕЦ "Белене" и нейни представители се срещнаха с премиера Бойко Борисов.

По думите на Петкова инвеститори са правили заявки към АЕЦ "Белене", но едва след началото на процедурата ще стане ясен реалният инвеститорски интерес.

Министърът каза, че държавата няма възможност за изграждане на нова ядрена мощност, въпреки че това ще доведе до оживление на икономиката и създаването на работни места. Такъв проект обаче не трябвало да се реализира на всяка цена, а само ако е икономически обоснован.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 15Не разбирам от АЕЦентрали ,но по този ,,ценоразпис,, като че ли реакторите са от евтините компоненти за един АЕЦя се поинтересувай например жиците, дето ще свърват аец-а с мрежата колко ще струват? Служителите в аец-а на палатки ли смяташ ще живеят? И още доста подобни дреболии.

12

Анонимен

преди 7 години

Двата реактора 1,2млрд.лв. Нали ни казваха че АЕЦ,,Белене,, ще излезе минимум 14 млрд.лв..Не разбирам от АЕЦентрали ,но по този ,,ценоразпис,, като че ли реакторите са от евтините компоненти за един АЕЦ

11

факт

преди 7 години

И на тая баща й е някакъв комунистически вожд .Бъдете сигурни . В тая *** само комунистите останаха да управляват след като си свалиха и Живков по нареждане от Москва.Политолози,журналисти ,политици бизнес,спорт- ком мафия . И с референдум да ги отхвърлим няма го признаят.

fallback