Снимка: БАН
fallback

Въпреки че парламентът в крайна сметка не се съобрази с искането на учените и не им отпусна повече средства за следващата година, новият председател на Академията акад. Юлиан Ревалски успя да договори още пари на среща с премиера в оставка Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов.

Oще по темата

Правителството ще финансира целево БАН с 8,3 млн. лв. за следващата година, стана ясно след срещата им.

Целевото финансиране ще бъде насочено към млади учени и докторанти, за проекти, свързани с демографската политика, за изучаване на сеизмологичните опасности, за работа на БАН в областта на образованието - проекти, свързани с нови подходи в образованието и квалификацията на учители.

За тази дейност ще бъдат отделени 5,8 млн. лв., поясни акад. Ревалски.

В рамките на 8,3-те милиона Министерството на енергетиката ще финансира целево с 2,5 млн. лв. проекти, свързани с енергийната ефективност, които ще бъдат осигурени по различни фондове, единият от които е Норвежкият, обясни Ревалски.

По думите му той е получил уверение от премиера, че по всички предложени от БАН дейности и одобрени от правителството в оставка, ще се работят с всички следващи правителства, тъй като са полезни за българското общество.

Финансовият министър в оставка Горанов обясни, че става въпрос за целево финансиране на конкретни научни анализи и разработки, а 2 млн. лв. ще бъдат дадени за младите учени и докторанти.

Решението ще бъде фиксирано в нормативен акт на правителството, като целта е да не се превърне в институционално финансиране и да отиде за режийни разходи на БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 7 години

Ние се борим за 3 лв . на ден , а Дядо Коледа прибира 1 три лион за година . Ето кой може да спонсорира нашата Наука така , както трябва , но и Тя трябва да се прави , така както трябва . И светът не е съвсем нормален . Да се надяваме , че и в тази класация сме на Последното място .

17

До 19

преди 7 години

До до 9Донякъде си прав(a). Но има и друга причина за комичните креатури в БАН.За да получи редовна докторантура със стипендия към някой от научните институти, човек трябва да се яви на конкурсен изпит. Комисията се състои от научни кадри на същия институт, те преценяват кой от кандидатите има нужните знания и качества, за да стане успешен учен.Защо в повечето случаи предварително се знае кой ще спечели конкурса и чие протеже е въпросният човек? Често пъти той е скандално незнаещ и неможещ.

16

до 9

преди 7 години

ако в БАН има хора, които нямат нужното образование и култура, проблемът не е в БАН а в началното, основното образование и в университетите. Защо е допуснато такива хора да се имат пропуски в образованието си, а да могат да имат шестици в училище, да вядат лесни дипломи, да имат дипломи за Бакалавър и магистър в университет?Да, сигурно един магистър може лесно *** се уреди в БАН, а после като му излезе ТЕЛК-а е невъзможно да бъде уволнен, колкото и да е неспособен.Но вината тук не е на БАН.

fallback