Снимка: Архив, Булфото
fallback

Кой ще е новият български еврокомисар е въпрос, който стои зад по-важния в момента, а именно ще имаме ли ново правителство и ще имаме ли парламент, смятат социалистите.

Oще по темата

Според Кристиан Вигенин не бива да се прибързва с избора на наследника на Кристалина Георгиева, която изненадващо хвърли оставка и от 2 януари се връща на работа в Световната банка.

Освен това той смята, че кабинетът в оставка няма нито политическото, нито моралното право да номинира новия еврокомисар.

"Ако не се създаде парламентарно подкрепено правителство в този парламент, следващият еврокомисар трябва да се излъчи от служебното правителство, назначено от новоизбрания президент Румен Радев", предложи Вигенин.

Той призова и за повече дебати за качествата, които трябва да притежава кандидата и се оплака, че на практика Кристалина Георгиева е била издигната без никакви консултации с опозицията.

Вигенин, за разлика от зам.-шефа на АБВ Ивайло Калфин, не смята, че има опасност България да изпусне хубави ресори в ЕС, ако не реши бързо кой ще е новият еврокомисар.

Според него председателя на ЕК Жан - Клод Юнкер не иска да прави сериозни размествания в самата комисия, така че просто текат разговори каква ротация може да се направи или ще се мисли нов ресор за българския еврокомисар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Разор

преди 7 години

Колкото и да ми е противен като другите "бъдещи поколения" като Младенов, Митов и сие, но след фиаското 1) Румяна Желева; 2) Кристалина Георгиева 2 пъти (отива си с тежки обвинения за конфликт на интереси и с оглед 17 години в Световна джанка и чутовния тъпизам за ООН и неадекватните изказвания за бежанците); 3) Майката на нацията и евентуално 4) онзи, дето гледа от плевнята стадото ***, еми съгласен съм с него, че нямат нито морално, нито никакво право. Може да иска, но не говори за себе си.

21

Анонимен

преди 7 години

Дощя му се на Вигенин и комисар да става..

20

Кънчо П.

преди 7 години

Мисля,че генерал Радев трябва да номинира,естествено,по предложение от др.Вигенин и БСП, Лорд Евгени Минчев за еврокомисар.

fallback