Снимка: архив, Bulphoto
fallback

Безотговорни и популистки изказвания. С тези думи бившият министър на икономиката Николай Василев определи вече отхвърленото от НС искане на Патриотичния фронт минималната заплата у нас да стане 300 лева.

"Не са си направили труда да направят по-сериозни изчисления. Може и 1000 лева да е пенсията, а минималната заплата да е 2000 лева, след което няма да ги плащаме в левове, а във венецуелски боливари. Тяхната стойност ще падне драстично", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Николай Василев е категоричен, че има само един начин за увеличение на пенсиите и той се нарича икономически растеж. Според него демографската политика на България, стимулирането на бизнеса и дори санирането на панелките, са по-важни от предизборното заиграване с повишаване на пенсиите.

"Това не значи, че трябва да оставим един човек да живее със 161 лева", каза от своя страна бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя споделя позицията, че осигурителното право на човек трябва да е в съответствие с осигурителния му принос. "Пенсионерите вече не внасят осигурителни вноски, не произвеждат брутен вътрешен продукт. Нека тежестта на една година стаж да стане по-висока", посочи бившият социален министър.

Христина Христова добави, че Бюджет 2017 не е бюджет, който ще ни донесе прогрес. Тя определи поведението на депутатите като несериозно и ги упрекна за това, че приемат разходите, а не приемат приходите в обсъждането на Бюджет 2017.

Николай Василев добави, че предпочита да се концентрира върху позитивните неща в бюджета за следващата година и подчерта, че в него няма повишение на данъците.

"Правилната политика е бюджетният излишък да бъде запазен. Най-важният показател в един бюджет е бюджетният дефицит или излишък", коментира Василев и настоя, че правителството не е трябвало да подава оставка.
 
"Към този момент е по-вероятно да вървим към нови парламентарни избори", сподели гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

192

икономист

преди 7 години

възможно е увеличение на пенсиите,само след като се намалят заплатите на дупетатите, и след като се изземат парите на МУЛТИГРУП,а също и като се изземат парите на драгалевския мошенник същотоо важи и за мушмурока ст. софиянски да се изземат парите и на тодор славков и на владимир живков,доста пари ще се икономисат ако се снеме охраната на ахмед доган и на дебелян пеевски,също требва да се намали щата на банаджиите-безпопезни академици наредени на народната софра,много,да се

191

Анонимен

преди 7 години

Тоя плешив дребосък е възпитаник на централноевропейския университет в Будапеща, основан от Джордж Сорос. Трябва да бъде пребит с камъни и изгонен от България, като всички соросови грантаджии! Амин!!!

190

Анонимен

преди 7 години

Щом като пенсия от 150 евро е популизъм, то тогава на по-голямо основание е е популизъм, че България е европейска държава.

fallback