Снимка: Булфото, архив
fallback

ГЕРБ би дала подкрепа за съставянето на кабинет на ПФ с министър-председател, който те определят. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ.

"От днешните консултации при президента станаха ясни възможните варианти за излизане от политическата криза. Получавайки мандат за съставяне на правителство, ГЕРБ ще го върне. От БСП заявиха, че ще направят същото и ако Патриотичният фронт получи мандат, ГЕРБ би дала подкрепа за съставянето на кабинет на ПФ с министър-председател, който те определят, но да не е от ГЕРБ и министри, които те определят", заяви Цветанов. 

Oще по темата

По думите му президентът е този, който ще прецени на кой да връчи третия мандат.

"Бойко Борисов е изключително ясен в това, което е заявил. Той би бил премиер на правителство, което е създадено само с мандат на ГЕРБ. Така че всички спекулации и твърдения "че той ще се върне на власт от задния двор" трябва да отпаднат", заяви още Цветанов. 

Запитан дали ГЕРБ ще иска министерски постове, Цветанов отговори: "Не, на този етап". 

"Имаме морален ангажимент, защото връщайки се 2 години назад, когато водихме преговорите за съставянето на сегашния кабинет, тогава всъщност имахме коалиционно споразумение с РБ, а ПФ без да участва във властовите позиции, подкрепяха правителството. Имали сме тежки преговори, но в общи линии се стремяхме да имаме тази стабилност, която имаме днес и в която оставяме държавата, защото предстои гледането на бюджета за 2017 г., който е по-добър от 2016 г.", допълни той.

За предстоящото председателство на България на ЕС от януари 2018 г., Цветанов заяви, че ако влезем в политическа криза или имаме проблеми в управлението в средата на 2017 г., това означава, че трябва да откажем председателството, защото няма как да се подготвим.

"Втората половина на 2017 г. ще е най-съществената за подготовката за председателството и ако ние минем през едни предсрочни парламентарни избори, надявам се, че в края на април, началото на май ще имаме и ново правителство и ще може действително да се изпълнят всички ангажименти, които са продиктувани от реализирането на председателството", каза още Цветан Цветанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

ognyanz

преди 7 години

До 72: И какво общо има тук Северна Корея? Ако проблема ти е бевшата БКП, там е членувал и бат'ти Бойко. и още доста политици като него.

63

Анонимен

преди 7 години

Каквото и да е правителството ще е в пъти по-добро от такова на БСП.Това е 100% сигурно,грешка няма !На тези които не им харесва да заминават за Северна Корея.

62

Анонимен

преди 7 години

Много е удобно - хем стоиш в сянка, не си министър-председател, хем всъщност управляваш без да си гориш пръстите, защото ще имаш машички - новата коалиция КОКАЛ

fallback