Архив: Булфото

Президентът Росен Плевнелиев събира Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Да вземе участие е поканен и избраният за президент Румен Радев.

Държавният глава свиква във вторник, 29 ноември, КСНС на основание чл.100, ал. 3 от Конституцията на Република България. 

Заседанието ще започне от от 10.00 часа на "Дондуков" 2 и е на тема "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

Още по темата

"Целта на КСНС е само една – как да намерим решение за запазване на политическата и парламентарна стабилност в държавата", заяви президентът Росен Плевнелиев миналата седмица, след като страната попадна в политическа криза.

Причината за нея стана категоричната победа на президентските избори на независимите Румен Радев и Илияна Йотова, зад които застана БСП и Инициативен комитет. В резултат на това премиерът Бойко Борисов хвърли оставката на правителството.

След гласуваната оставка в парламента на кабинета "Борисов" – Плевнелиев отбеляза, че страната е в политическа криза и Конституцията го задължава да започне консултации с всички парламентарно представени партии преди връчването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

През миналата седмица държавният глава проведе среща с ГЕРБ, БСП, Патриотите, ДПС, "Атака", БДЦ и АБВ. При консултациите Плевнелиев посочи, че ще се стреми политическата криза да не прерасне в парламентарна – оставката на правителството да не доведе до оставка на Народното събрание. Президентът каза обаче, че не изключва и този вариант.

Ако се окаже обаче, че нито една от политическите сили не е готова да носи отговорността и няма никакъв възможен формат за съставяне на правителство, на КСНС ще бъде обсъдена датата, на която да се проведат парламентарни избори.

Едва след това президентът ще пристъпи към процедурата за връчване на проучвателен мандат за съставяне на служебно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase