Снимка: БТА, архив

Земеделският министър в оставка Десислава Танева не се притеснява, ако се наложи да дава обяснения в Следствието по нейния ресор.

Както е известно двама министри от кабинета в оставка вече са с обвинения – здравният Петър Москов и военният Николай Ненчев, съответно за сделката за турските ваксини и за договора с Полша за ремонт на МиГ-овете.

"Мога да обясня в детайл всяка политика в тези две години, която сме направили. Мога да отчета и резултатите – изпращаме една година с ръст във всички земеделски производства. Рекорден в историята на България на пшеница, за първи път ръст на плодове, зеленчуци – нещо, което до преди няколко години само го говорехме", посочи Танева.

Днес правителството в оставка прие промяна в сметките на ДФЗ "Земеделие". Плащанията във финансиращата част се увеличават с 592 млн. лв., като парите са предназначени за схемата за единно плащане на площ. Танева обясни, че земеделците, които са изрядни, ще получат средствата по схемата сега през декември.

Министърът каза, че това е напълно обосновано и отговаря на желанието на бранша възможните плащания да бъдат дадени авансово предвид ниските цени на земеделските суровини. Обикновено те се правели в края на януари, началото на февруари.

В отговор на въпрос Танева коментира, че когато правителството предаде властта на следващ кабинет първо ще си почине, а после "животът ще каже" с какво ще се заеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase