Снимка: Булфото
fallback

От "Български демократичен център - Народен съюз" биха подкрепили експертно правителство, но то е възможно само когато има волята на всички политически сили в парламента. Това каза съпредседателят на ПГ на "БДЦ-НС" Румен Йончев след консултациите на представителите на групата при президента, цитиран от БТА.

Oще по темата

От "БДЦ-НС" не виждат политическа воля да се излъчи ново правителство в рамките на настоящия парламент и според тях остава единствената възможност за някакъв тип програмно управление, което да преведе страната в периода между двама президенти и да подготви българското председателство на ЕС.

Йончев посочи, че идеята за провеждане на КСНС е подходяща и там да се обсъди въпроса и взето крайното решение - или дата за предсрочни избори, или правителство от експертен формат.

От "БДЦ-НС" не смятат, че в експертното правителство трябва да има политици, а трябва да е кабинет, който да носи експертност и да изпълнява определена програма и задачи, които му бъдат поставени в рамките на година или докогато се договорят политическите сили, каза още Йончев.

На въпрос дали биха подкрепили усилията на "Патриотичния фронт" за експертно правителство, Йончев отговори, че е логично третият мандат да бъде даден на тях и допълни, че подобно правителство може да бъде плод само на общи усилия на всички парламентарни групи. Според Йончев това е последната възможност на настоящия парламент.

Ако тя не се реализира, най-подходящата дата за предсрочни избори според него е есента на 2017 г.

Росен Петров обаче апелира да бъдем реалисти и посочи, че при заявената позиция на основните политически партии в 43-я парламент - ГЕРБ, БСП и ДПС, по всичко изглежда, че се отива към предсрочни парламентарни избори в началото на пролетта. За съжаление това ще ни се случи, допълни Петров.

От "БДЦ-НС" смятат също, че е необходимо започване на консултации с независими експерти, конституционалисти и всички политически сили по промените в изборното законодателство, каза съпредседателят на групата Красимира Ковачва. Тя допълни, че подкрепят създаването на програмен кабинет, за да има време въпросът да бъде разгледан от парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 7 години

най доброто е президентска република без партии ,ес и нато. държава няма само диктатура може да възстанови държавността

13

ognyanz

преди 7 години

Определено от БДЦ нямат интерес от предсрочни избори, тъй като им е ясно, че в следващия парламент няма да влезе никой от тях.

12

ТОВА Е ШАНС

преди 7 години

ЗА ЦЯЛА ПАТРИОТИЧНА БЪЛГАРИЯ И ДЕМОКРАТИЧНИЯ ЦЕНТЪР НА НАЦИЯЯТА!АТАКА....И САМО НАПРЕД!!!!!!!!БЪЛГАРИЯ--НАД ВСИЧКО!!!!!

fallback