Снимка: Reuters, архив

Парламентарната комисия по труд и социална политика отхвърли проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 година. Проектът беше отхвърлен, след като 8 депутати гласуваха за, 7 против и един се въздържа, съобщи Investor.bg.

Проектът за бюджет на ДОО за догодина предвижда увеличение на пенсионната осигурителна вноска, замразяване на обезщетенията за майчинство и за безработица, запазване на тавана на пенсиите, индексирането им с 2,4 на сто чрез повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

От БСП заявиха, че до второ четене ще внесат редица поправки в проекта, същото посочи и Димитър Танев от РБ, докато колегата му Радан Кънев гласува против документа.

Димитър Байракторов от ПФ заяви, че няма да подкрепи проекта за бюджет, защото е "бюджет на кражбите и тоталното източване на социалната система". Той поиска пълна ревизия на инвалидните пенсии, като посочи, че и догодина план-сметката залага ръст на инвалидните пенсии и така по думите му всеки втори пенсионер е инвалид.

По думите му е мит, че системата няма пари за общо увеличение на пенсиите и е умишлено създадена схема за кражба на милиарди.

Георги Гьоков от БСП също изтъкна редица критики към проекта и обясни, че не го подкрепя, защото не е социално ориентиран и неприемлив. По думите му този бюджет утвърждава бедността и дестабилизира фондовете на НОИ. За него бюджетът трябва да генерира осигурителни права, а предложеният генерира бедност и социално изключване. Той прогнозира, че с предложения проект бедността към края на следващата година ще се увеличи.

Гьоков изтъкна, че правилен ход е ръстът на осигурителните вноски за фонд "Пенсии", но попита защо с такава символична стъпка, попита и защо за поредна година се замразява размерът на максималния осигурителен доход и защо се замразяват почти всички социални плащания. До второ четене ще внесем редица поправки, посочи Гьоков като позиция на БСП в комисията.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че дори да не бъде приет бюджетът на ДОО, няма драма. По думите му няма опасност пенсионери да не получат пенсиите си или пък да не бъдат получени обезщетения. Единственото, което може да се случи, е да не се увеличат пенсиите със заложения процент и да не се увеличи пенсионната вноска, което пък няма да увеличи приходната част на НОИ.

Работодателите в лицето на Васил Велев от АИКБ одобриха основната рамка на предлагания бюджет. Велев остана недоволен, че остава нерешен въпросът с реформата в ТЕЛК, както и трите дни болнични да се плащат от работодателя.

Велев обаче е доволен, че минималните осигурителни доходи няма да се увеличат служебно.
Димитър Бранков от БСК също подкрепи замразяването на максималния осигурителен доход, както и Велев, и не пропусна да подчертае, че сега не бил моментът за ръст на осигуровките.

Лаконично президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че има и добри постановки в предлагания проект, като визира промените за майките, които ще имат право да се върнат по-рано на работа.

Манолов взе отношение по идеята на ПФ за 300 лева минимална пенсия, като каза, че това не е справедливо, ако не се увеличи и средната пенсия например. За него самоцелно вдигане на минималната пенсия значи, че „пенсионната система ще иде на кино“.

С проекта се предлага от 1 януари размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ да се увеличи с 1 процентен пункт до 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г. 10,5% ще се плащат от работодателя, а 8,3% - от работника. За родените след 31 декември 1959 г. предложеният размер на осигуровките за държавния фонд "Пенсии“ е 13,8%.

В законопроекта се предлага от 2017 г. осигурителната вноска за фонд "Пенсии за лицата по чл. 69“ (служителите от сектор и Отбрана и сигурност) да се увеличи с 20 процентни пункта – до 60,8% за родените преди 1 януари 1960 г. и до 55,8% за родените след 31 декември 1959 г.

За останалите осигурителни рискове не се предвижда промяна в размера на осигуровките. За фонд "Общо заболяване и майчинство" вноската остава 3,5%, за фонд "Безработица" – 1 процент. За фонд "Трудова злополука и професионална болест" осигуровката е между 0,4% до 1,1% и е за сметка на работодателя.

С проекта се предлага диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се да се увеличи съответно на 460 лв., 500 лв., 550 лв. и 600 лв., съобразно облагаемия им доход за 2015 г.

Минималният осигурителен доход за земеделски стопани се запазва на 300 лв. Без промяна остава и максималният осигурителен доход – 2600 лв.

От 1 януари 2017 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,1 на 1,126. Така от 1 юли 2017 г. пенсиите, отпуснати през предходната година, ще се преизчислят с този коефициент, което ще ги увеличи с 2,4 на сто.

От 1 юли минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще се повиши до 165,25 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва 35% от максималния осигурителен доход – 910 лв. Средният размер на пенсията през 2017 г. се очаква да стигне 341 лв.

Периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане остава 410 дни.

С промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване се създава възможност майките, които се върнат на работа преди края на отпуска за бременност и раждане, да получават 50% от полагащото им се обезщетение, докато детето навърши 1 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase