Колаж: Dnes.bg
fallback

Дебатът между Цецка Цачева и Румен Радев доста закъсня, каза в предаването "България сутрин" поBulgaria ON AIR политологът Христо Панчугов.

"Очаквах през тази седмица да видя доста по-усилени послания, които са насочени към мотивиране на гласоподавателите на ГЕРБ. Видяхме много от познатото - същите политически клишета от Цачева и същото желание на Радев да стане президент. Снощният дебат се случва само 2 дни преди изборите и има една тенденция - ГЕРБ губи", обощи той. По думите му дебатът е донесъл повече тежест на ген. Радев.

Oще по темата

Според социолога Юлий Павлов дебатът е потвърдил, че и двамата кандидати са неподготвени.

"За Радев е ясно, той е външен за политиката. Неговата неподготвеност е обяснима. Не е ясно защо обаче Цачева не е подготвена", допълни Павлов.

Той допълни, че в България има протестен вот, защото ГЕРБ може да е най-голямата партия, но и съпротивата расте.

Според Панчугов ГЕРБ продължават да правят грешки и вместо да се опитат да намерят нещо, което да мотивира избирателите, подхващат темата за бившите комунисти и евроатлантическата ориентация.

"Не кандидатурата на Цачева е грешката, а това, че късно я показаха. Втората грешка е, че не я подготвиха и третата е, че Борисов има погрешно убеждение, че управлява първата политическа сила. Тази заблуда му изигра лоша игра. Управлява не първата политическа сила, а тази, която успее да намери съюзници. Със заявката си за оставка Борисов подсили протестния вот", обясни Павлов.

Социологът смята, че протестният вот ще се раздели между Веселин Марешки и Слави Трифонов. Той допълни, че шоуменът ще мине 4%, а Марешки ще трябва да се бори, за да мине бариерата.

"Едната личност трябва да успее да се визуализира чрез политически послания и да събере хора, които да съберат доверие, че могат да управляват, са две съвсем различни неща. Проблемът е тактическата изгода на ГЕРБ да сменят политическата система, използвайте популярността на референдума. Ако видим оставка и парламент, който приеме нова система, то той ще изглежда по съвсем различен начин", заяви политологът и допълни, че РБ нямат политическа цел и трудно може да се определи тяхната роля.

Според социолога Юлий Павлов надценяваме вота на първия тур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Реалист

преди 7 години

Много приказки от политолозите за нищо.Бойко е виновен ,че не разбра че от жена президент и Папа не стават. Виновна е и Цачева ,че не си направи вярна самооценка и не отказа номинацията.Другото е ала , бала...

20

Анонимен

преди 7 години

Ако това нещо Цецка не беше жена, Радев щеше да се държи коренно различно. Но, разчитайки на кавалерското му чувство, тя си позволи да му крещи, да го прекъсва, след това го обърна на рев... А Радев, с една ехидна, снизходителна усмивка показа, че тези номера не минават. Струва ми се, че един момент от дебата не беше обсъден от никого дотук. А именно, мечтата на Радев да ходи свободно по улиците и реакцията на Цецка, която е свикнала да я пазят от народната любов. Съществена разлика.

19

Анонимен

преди 7 години

Абе питам се ако беше СТАРШИНА Радев вместо ГЕНЕРАЛ дали щеше да е там.Прилича ми на ***.

fallback