Архив: Булфото
fallback

Няма подценяване на бюджетните приходи нито за тази година, нито за следващата. Това коментира в интервю за Investor.bg председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Стоянова подчерта, че за 2017 г. са планирани приходи с 2,4 млрд. лева повече от очакваното изпълнение на постъпленията за 2016 г. "Предвидено е през настоящата година да съберем с 1,5 млрд. лв. повече, отколкото през 2015 г. За първи път от години се планират толкова високи данъчни постъпления и не е основателно да се твърди, че са подценени", посочи тя.

Според нея 2016 г. ще приключи с балансиран бюджет, въпреки че финансовото министерство е заложило дефицит в размер на 1,7 млрд. лв. Разходите по националния бюджет в средносрочен план ще намалеят от 34,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2017 г. до 32,3% от БВП през 2019 г., което представлява средногодишна консолидационна стъпка от близо 1 процентен пункт, посочи още Стоянова.

Това има основен консолидационен принос за постигане на целите за дефицита и осигуряване на оптимално усвояване на средствата по европейските  програми, допълни тя.

Стоянова обясни, че заложеният дефицит по националния бюджет ще бъде компенсиран с излишък от европейските средства. Тя припомни, че 2015 г. беше последната възможна година за усвояване на европейски средства от предишния програмен период и тогава ударно са се изпълнявали много проекти. "Наложи се да бъде изтеглен нов дълг, за да осигурим окончателното им финансиране и да не изпуснем крайните срокове на програмите. Знаете, че Европа плаща за отчетен проект и колкото получиш за него, толкова трябва и да платиш. Затова през 2016 г. постъпи значителна сума, която дори беше повече от предвиденото", коментира тя.

"Трябва също да отбележим, че има и съществено намаление на разходите по националния бюджет, което също има роля. Усвоили сме по-малко, отколкото е трябвало, но до края на годината има още два месеца, което не е малко време", каза председателят на бюджетната комисия.

Тя е категорична, че преизпълнението на приходите ще намали дефицита за 2016 г. и кабинетът няма да харчи нищо извън одобрените със закона за бюджета разходи.

"Вероятно дори планираните разходи няма да бъдат извършени и ще бъдат отложени за следващата година.  Актуализация на бюджета също няма да е нужна, ако допълнителните приходи отидат за покриване на дефицита.  Ако се вземе решение те да бъдат похарчени, то тогава задължително ще има актуализация, но вероятността това да се случи е нулева", посочи Менда Стоянова.

По думите ѝ докато ГЕРБ са на власт няма да има сериозни промени в данъчната политика. За да има инвеститори и да може да се правят прогнози за устойчивост на икономическата среда, не е добре данъчните закони да се коригират твърде често, посочи тя. Предвидените за догодина изменения са по-скоро козметични и наложени от необходимостта за синхронизация с европейското законодателство, допълва Стоянова.

Равнопоставеното облагане по ДДС с единна ставка и ниското подоходно облагане са приоритет. Данъците трябва да бъдат еднакви за всички и не е рентабилно да се прави социална политика чрез данъчната система, категорична е Стоянова.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Медна Менда

преди 7 години

Аз мисля, че можем да вземем още мааааалко от бедните, за да дадем още мноооого на богатите, т.е.на Герб!Гееееееееееееееееееееееееееееееееееееееерб!

12

Mnogostedebeli

преди 7 години

Doverie?! S kakva intonacia?! S kakvi dumi?!Bez tochno i prozrachno spravedlivo razpredelenie na publichnite bg finansi?! Bez feedback?! :-)Impossible. :-)Gule, gule! Na pazara boll domat, kompir, biber...:-)

11

Анонимен

преди 7 години

Ти Менда или Шменда си? Оле мале! Къде се покри толкова време? Аз толкова много те издирвах! Най-после каза нещо! Ама не ти вЕрвам! Аве? Къде е Шулева? Кво праи нашето момченце-детенце дянковчето? Кое и къде съсипват сега? А Даниелчо, образОвания? А дУганя-философффф? А Уния с привЪтизациАта? Чакате добри времена да изплувате като кафяв камЪк. Сиреч... Л.. Боже опази ме от скверната реч .... Л@ ... Амин!

fallback