Снимка: Архив, Булфото
fallback

Поредните промени в Изборния кодекс предизвикаха наново художествения изказ на депутатите. Едни от тях сравниха изборите с битката за Сталинград, а други - с оргазъм. 

Това стана при второто четене на измененията, които бяха приети след почти тричасови спорове. Депутатите окончателно решиха, че в страните от ЕС таван за образуване на секции няма да има. В държавите извън Евросъюза той ще е до 35 секции.

Oще по темата

Парламентът реши и казуса с квадратчето: "Не подкрепям никого". Гласовете в него ще се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори каквито са президентските и местните. Вотът срещу всички няма да се включва при определяне на крайния резултат на пропорционални избори - парламентарни, за евродепутати и за общински съветници.

Депутатите решиха и че в столичния кв. "Младост" три секции ще се слеят в една. Изборите в "Младост" се превърнаха в новата ябълка на раздора между партиите в парламента. След като постигнаха съгласие за начина на гласуване в чужбина, депутатите прехвърлиха споровете върху начина, по който ще се пускат бюлетините в столичния район.

Там на 6 ноември ще се гласува за три вида избори - освен за президент и в референдума, и за районен кмет. Досегашният подаде оставка след протест на хората срещу застрояването на квартала. Предложението - секциите за трите вида избори да бъдат слети в една, раздели и редиците на управляващите, и тези на опозицията. Зад гласуването в една секция и за трите вота застанаха ГЕРБ и независимият Георги Кадиев. На отсрещната страна бяха БСП и Патриотите.

"Не гледайте на "Младост" като на Сталинград", посъветва Данаил Кирилов от ГЕРБ социалистите. "За нас всяка община е Сталинград", отвърна му Филип Попов от БСП. 

Според ГЕРБ не е редно хората в "Младост" да се редят на три опашки пред три секции, за да гласуват. Според БСП обаче три вота, с три отделни избирателни списъка в една секция ще усложнят гласуването и това ще предизвика още по-големи опашки.

Валери Симеонов пък предупреди, че при сливането на секциите рискът от грешки и манипулации е голям и изборите могат да се окажат невалидни. 

"ГЕРБ се наслаждават на промените, сигурно изпитаха политически оргазъм", коментира от трибуната депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.

Движението е против измененията, защото те ограничават гласуването в Турция. Ибрямов обвини управляващите, че са потъпкали правата на български граждани и обобщи: "Принизихте българските граждани повече от бежанците".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

WTF you make me KIA

преди 7 години

Оргазмите айде народе гласувайте за оргазмите - (това е факт)

8

кривият Космос

преди 7 години

До Анонимендругарите от другата половина на липсващия обичайно кворум изведнъж се затрудиха и настояваха да работят между прибежките из села и гингирлици за речитативно и дрешково шашардисване на ***, и вожда наличен понастоящем на племето нали все гледа да угоди на всички, мир да има, ама накрая пак всички недоволни, най-вече губещите, разбира се, които упорито отказват да се погледнат в огледалото.

7

Анонимен

преди 7 години

Ами ако Борисов не им беше ЗАПОВЯДАЛ да се върнат на работа, как щяха да правят избори с непроменен закон.

fallback