Снимка: Архив, Булфото
fallback

Защо просветното министерство ще стимулира финансово деца, които не могат да си напишат името. Това е откровена дискриминация и нима социалното положение на много от децата, които не са роми, е по-добро от тяхното, че само те да получават стипендии?

Тези въпроси поставят депутатите от Патриотичния фронт като реакция на решението на министъра на образованието Меглена Кунева държавата да отпуска стипендии от по 30 евро на месец за деца от ромски произход в 9-ти и 10-ти клас.

Oще по темата

Според Патриотите недоволството на обществото срещу това месечните стипендии да обхващат 700 ромски деца с успех над 3.50, е напълно основателно.

Кунева обяви, че за тази година от бюджета на министерството са отделени близо 21 млн. лева за различни видове стипендии за учениците след VIII клас.

Според нея сумата за ромски деца на практика е по-малка, отколкото се отпуска за стипендии за успех, но от ПФ питат какъв ще бъде стимулът за учениците, които постигат високи резултати, участват в олимпиади, в национални и международни състезания, след като "полуграмотността" ще бъде толерирана от МОН.

"До момента стипендията за отличен успех е около 40 лв., а за ромски деца с успех 3.50 ще е 60 лв. Явно в МОН не са усвоили математическите неравенства, които се изучават в началния курс, щом 3.50>6.00? Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от "ромската", коментират от ПФ.

Според депутатите важен въпрос е и по какви критерии ще бъдат определени 700-те ученика, ползватели на "ромските" стипендии и дали реално парите ще се ползват от учениците за книги, учебници, тетрадки.

"Съгласни сме с твърдението за сбъркания модел на интеграция. До момента държавата безцелно предоставя средства под формата на социални помощи, обезщетения, решения на ТЕЛК, а детските надбавки отиват за нуждите на родителите, а не на децата. Тази политика формира в ромската общност убеждението, че получаването на пари и трудът, нямат нищо общо помежду си. Предложената от Министерството стипендия само затвърждава този модел. Децата от малки ще усвоят горния принцип. Няма как да се съгласим, че стипендиите ще бъдат похарчени за книги, учебници, учебни пособия и ще бъдат от полза за децата", смятат Патриотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

...

преди 7 години

Значи за успех над 3,50 ще получат 60 МЕСЕЧНО, аз трябваше да имам успех над 5,50 за да получа 60лв. СРОЧНО...Че с какво те са по-специални от българските деца, да не са умствено изостанали. Дори ако тези пари са, за да подпомагат семействата да пращат децата на училище, пак не са оправдани. Не вярвям някой да откаже да дари учебници на ромски семействa. А сега освен парите за всяко родено дете семействата ще получават пари и за всяка 3-ка изкарана от тези деца... супер

117

Анонимен

преди 7 години

Б.Б явно много е закъсал за кадри ,след като държи като министър тази "куха лейка".....

116

Анонимен

преди 7 години

някой мастит адвокат да заведе дело срещу Кунева в Страсбург за сеене на расизъм.

fallback