Снимка: БТА

В България има оглушително мълчание след изказването на турския президент Реджеп Ердоган от преди седмица, в което той отправя недвусмислени териториални претенции към околните страни. Това констатираха от АБВ и поискаха реакция на Външно министерство, а ако се налага и на правителството и на парламента.

Депутатът на Първанов Георги Кючуков припомни думите на Ердоган. "Той директно е цитиран да казва следното: Турция носи отговорност за стотици и милиони наши братя и има задължение и право да се интересува от Ирак, Сирия, Либия, Крим, Карабах, Босна, а правният статут на Западна Тракия трябва да бъде определен от свободен референдум в региона".

Още по темата

След това Ердоган цитирал турски експерт, според който, както пишел вестник "Сабах",  в така наречения национален договор на Турция от 1920 година в границата на Турция влизали Алепо, Кипър, Солун, Кърджали, Варна и островите на Егейско море. 

Според Кючуков речта на Ердоган поставяла под въпрос валидността на Лозанския мирен договор от 1923 година и с нея се правели опити той да бъде преразгледан. 

АБВ припомни острите реакции на институции и политици в Гърция. 

"На този фон прави впечатление оглушителното мълчание на българското външно министерство по този изключително сложен казус", каза Кючуков. 

АБВ са възмутени, че МВнР не са си направили труда да изискат точно копие на речта на Ердоган и да изразят ясна реакция срещу всякакви териториални претенции към нашата страна. 

Според Кючуков те са повод, който може да дестабилизира Балканите. Затова той призова от името на партията си МВнР да реагира на изказването и ако се наложи, темата да бъде обсъдена сериозно на заседания на кабинета и парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase