Снимка: bgonair.bg
fallback

Бившите военни и полицаи са ресурс, който държавата може и трябва да използва. Това коментира в "България сутрин" бившият шеф на Гранична полиция ген. Валери Григоров по повод идеята пенсионирани военни и полицаи да помагат в опазването на границата.

Oще по темата

"Друг е въпросът защо са там и на каква възраст те са излезли от Министерство на вътрешните работи. Липсата на единна национална политиката по отношение на сигурността и обществения ред през последните 20 години, доведе до качествени, зрели, мотивирани, опитни и знаещи служители, да бъдат извън системата на МВР", каза той.

По думите му връщането на пенсионирани военни отново в системата е една незряла идея, показваща непостоянството и липсата на политика и стратегия.

Според него реформата във вътрешните работи през 2007 година е създала една диспропорция в министерството изцяло.

"През 2006 година българската гранична полиция бе изцяло изградена спрямо европейските изисквания. Тя беше повече от 9 хил. щаб. След преструктуриранията и безсмислените реформи към настоящия момент тя е малко над 6 хил. души. Това е показател за остър дефицит", посочи ген. Григоров и допълни, че в момента в министерството има много силно политическо лоби.

Пред камерата на Bulgaria ON AIR Иван Бонев от гражданските патрули сподели, че е възможно бивши военни да се включат в опазването на границата, но като крайна мярка и вероятно тогава, когато в България останат само възрастни.

"Това е пълна подигравка на фона на това, че има толкова млади, които са безработни. Много от тях заминават за чужбина. Трябва да се измисли начин те да се задържат тук, да се обучат и да се възобновят школите и казармите. Да се направи едно адекватно заплащане", допълни още Бонев и уточни, че на този етап гражданските патрули са много по-адекватна идея, защото е доказано, че действа.

"Ако искаме, можем да затворим границата, но тук не се иска. Бившите офицери и сержанти са голям потенциал, но това е глупаво да се прави, след като има българи, които биха се включили във военно обучение под тяхно ръководство", категоричен е бившият частен детектив Марин Маринов.

По думите на ген. Григоров каквито и лица да бъдат назначени, ще имат особен правен статут.

"Те ще имат определени полицейски и административни правомощия, но ще бъдат назначени по кодекса на труда. Ще работят в реална обстановка на границата и като охрана на обекти на МВР, както и граничен контрол. Те ще бъдат на снега, на студа, а лятото ще бъдат под риск да бъдат ухапани от змия. И тези хора ще бъдат трета категория", обясни бившият шеф на Гранична полиция и допълни, че тези, които са администрация и седят на бюро, ще бъдат първа категория и дори ще имат безплатни карти за метрото.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

бивш граничар

преди 7 години

Докато МВР се двоуми кво да прави мигрантите нипревземат.По отношение на пенсионери да се назначат по КТ за охрана на границата Мнали ако беше лесно щяхме да продължим а не с нетърпение едва дочакахме да не загубим 20-те заплати.Генерала знае много добре как се пази граница .Кой е този пенсионер дет ще се хване за 3-450 лв да ходи по границата като може за същите пари и хем ще е изложен на лоши атмосверни условия хем при семейството си Ако желае да работи ще отиде охрана в някоя охр.фирма.

10

Анонимен

преди 7 години

Липсва единна политика и стратегияЛИПСВА, ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА Я РАЗРАБОТИ, ВСИЧКИ СА НЕКАДЪРНИЦИ.

9

Анонимен

преди 7 години

К`ВА ГРАНИЦА. БЪЛГАРИЯ Е ОКУПИРАНА СТРАНА. НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ХРАНИМ, ПОИМ И ДАВАМЕ ПО 1000 ЗА ВСЕКИ АФГАНИСТАНСКИ ОКУПАТОР.

fallback