Симеон Петков. Снимка: Facebook

Погрешен първоначален адрес е бил даден в случая с мъжа, който почина нелепо на ул. "Чарлз Дарвин", за който ви разказахме, защото линейката не открила адреса дълго време. Това обясни здравният министър Петър Москов в отговор на въпрос на Dnes.bg.

Това е записано в доклада на Спешната помощ по случая, с който Москов е запознат. Министърът обеща обаче, че ще направи проверка още днес.

Още по темата

Според него основният проблем на работещите в Спешната помощ е свързан с липсата на ясен регламент какво е спешност.

Москов каза, че с негова заповед са валидирани протоколи с въпросници, с които на 2-3 въпрос става ясно какъв тип е спешността. Тези протоколи ще бъдат въведени още този месец тестово след обучение на работещите, съобщи министърът. Предвижда се след време протоколът да бъде електронен.

По думите му навиците и на работещите, и на хората не могат да бъдат променени изведнъж и затова ще има период, за да свикнат и двете страни с новия начин на работа.

"Някакво дете имало кошмар или някой го болял зъб – това не са случаи за спешна помощ", разясни министърът.

На въпрос как гледа на идеята за санкции при неправомерно звънене с подобни оплаквания, Москов каза, че такива практики има в Европа, но за него пътят е информиране на обществото и постепенно въвеждане на новите правила. Според него е възможно да има санкции, но това не би трябвало да е първата стъпка.

Той увери, че няма да допусне новият начин на работа да застраши живота на пациентите и затова крайният срок за въвеждането на протоколите е март следващата година.

Сутринта медици от Спешната помощ излязоха на протест заради лоши условия на работа.

"Няма лекар в Софийската спешна помощ, чието възнаграждение да е под 2 хил. лева, дори са много над това", обясни министърът.

По думите му медиците не би трябвало да имат проблем с начина, по който се увеличават доходите им напоследък. Москов уточни, че не е казвал, че те са достатъчни на фона на тежкия труд, който извършват.

"От гледна точка на условията на труда и автопарка на Спешна помощ – всичко това е заложено в големия проект, който вече сме спечелили за преструктуриране, ремонт и обновяване на центровете за спешна помощ и спешните приемни отделения и закупуване на 600 нови линейки", каза министърът и допълни, че всяко нещо, записано в концепцията, се изпълнява повече или по малко по план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase