Снимка: архив, Булфото
fallback

Социалният министър Зорница Русинова обяви, че има възможност миньорите от Бобов дол да започнат друга работа. От вчера около 120 души от рудник "Бабино" протестират под земята за забавени заплати.

Русинова съобщи, че вчера сутринта в Агенцията по заетостта е било депозирано уведомление от работодателя за масово уволнение на 650 души. 150 от тях са пенсионери.

Oще по темата

Министърът обясни, че за всички останали има възможности да бъде намерена работа в региона чрез Бюрата по труда в Дупница и Кюстендил, в които има обявени свободни работни места, отговарящи на квалификацията им. Има възможности за заетост и чрез оперативната програма.

Министерството било сезирано за забавени възнаграждения в мините още в края на миналия месец. В началото на октомври Главна инспекция по труда е констатирала забавяне на заплати при проверката, която е направила. Забавени са заплатите за август, а от възнагражденията на работниците са удържани 20%.

Русинова съобщи, че са издадени наказателни постановления и глоби на работодателя. По думите й от началото на годината се наблюдава системно неспазване на трудовото право и забавяне на възнаграждения. Само за тази година има издадени 7 наказателни постановления на работодателя за около 7 хил. лв.

Русинова и енергийният министър Теменужка Петкова напомниха, че държавата няма как да се намеси в отношенията в частната компания, но изпълнява функциите си да следи за изпълнението на концесионния договор.

Петкова обясни, че концесията за добив на въглища е предоставена през 2007 година за 35 г. Последната извършена проверка за изпълнението на договора е през април тази година.

Тя потвърди, че вчера в късния следобед е получено уведомление от дружеството, че поради липсата на икономическа ефективност от експлоатацията на находището ще преустановят дейността си. Днес сутринта обаче е постъпило ново писмо, с което уведомлението за преустановяване на дейността се оттегля.

В отговор на въпрос министрите казаха, че не смятат, че случващото се в мините има връзка с предизборната кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 7 години

НА ВСЕКИ МИГРАНТ СЕ ПОЛАГАТ ПО 1000 ЛВ. НА МЕСЕЦ

25

Анонимен

преди 7 години

БОЙКО ДА НЕ ХОДИ САМО ДА ОТКРИВА, А ДА ХОДИ И ДА ЗАКРИВА - МИНИ ЧЕРНО МОРЕ, РУДНИК БАБИНО.

24

оъха

преди 7 години

А защо при Герппп и сдс се затварят предприятия.... странно

fallback