Снимка: МВнР
fallback

Общ преглед

Облеклото на посланика ни в Белгия и Люксембург Мая Добрева при връчването на акредитивните й писма е публичен гаф. Но то е и нарушение на протокола. А най-смущаващото във вида на дамата в синьо е липсата на прическа.

Oще по темата

Това смятат модни експерти по една от най-обсъжданите у нас теми в последните два дни.

Посланик Добрева за часове се превърна в най-известния български посланик у нас заради една снимка. На фотото, публикувано в сайта на Външно министерсво, тя връчва акредитивните си писма в Двореца в княжество Люксембург в облекло, което предизвика насмешки.

Въпреки последвалите обяснения на Добрева, че шапката с пера, ръкавиците и роклята в светлосиньо са по протокол, спуснат от Двореца, модни специалисти продължават да обсъждат смущаващата визия на дипломата.

"Това е публичен гаф в старанието да се спази протокола", каза пред bTV  журналистът и моден критик Любомир Стойков. Той обясни, че протоколното облекло е задължително за всеки дипломат, когато трябва да предава акредитивните си писма.

"Има два варианта за облекло – едното е по предписание. Дрескод, който го има в инструкциите на протоколното облекло, а другият е традиционно национално облекло", пояснява Стойков.

Според него модният гаф на посланичката ни идва от съчетанието на протокол и личен вкус.

"Наистина недоразумението е визуално, нелепо стои и според мен става дума за елементарна имитация на монархически стил", допълни той.

Според експерта по бизнес етикет и протокол Кристина Крънчева обаче може да се каже, че облеклото на Добрева не е било по протокол.

"Доколкото прочетох, тя сама казва, че е облечена като за чай. Това облекло може да се приеме, ако чаят е в градината, а тя е била поканена да даде своите акредитивни писма, това не е облекло по протокол", категорична е Крънчева.

Според Стойков пък проблемът е най-вече в прическата. "В случая прическата е по-смущаваща, по-скоро няма прическа", каза Любомир Стойков и допълни, че едно е да спазиш протоколните изисквания, друго е "да ти се получи".

Покрая "синята снимка" на Добрева се появи още една, запечатала неин очевиден протоколен гаф. На нея нашият дипломат е поставила чантата си на пода по време на официална среща с Великия херцог на Люксембург Анри.

"Тук не са спазени много правила в етикета дори, тук за протокол не говорим. Чантата не може да бъде толкова голяма", категорична е Кристина Крънчева.

Според специалистите е важно, че общественото мнение у нас е чувствително към външния вид на политици и дипломати, защото това ще ги стимулира да използват съветите на професионалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 7 години

Да, голям въпрос стана, големи критики, защото всичко ни е наред и няма какво друго да коментираме. Добре сме си, само шапката с перата ни дразни.

49

Анонимен

преди 7 години

Eто примери:diplomatmagazine.nl/2016/09/21/new-ambassadors-to-the-benelux-countries-5/diplomatmagazine.nl/2016/07/02/indonesia-accredited-to-luxembourg/diplomatmagazine.nl/2016/08/01/new-ambassadors-to-the-benelux-countries-2/diplomatmagazine.nl/2016/02/06/new-ambassadors-to-the-benelux-countries-i/worldroyalfamily.blogspot.es/2015/03/the-queen-and-duke-of-cambridge-attend.html

48

Анонимен

преди 7 години

В интерес на истината каката просто се е престарала, но...защо никой не коментира снимката с министър Ангелкова и г-жа Цецка Цачева от същото акредитиране?Да, Дамата в синьо лъха на истеричка, но другите две, другите две мязат на откровени колхознички.Апропо, въпросната дама работи от 1992г. във Външно министерство и жената може просто да е в криза на средната възраст, а костюмчето си е найс, на мен ми харесва.

fallback