Снимка: архив, Булфото

След провала и на Кристалина Георгиева, и на Ирина Бокова в надпреварата за генерален секретар на ООН, шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че вина за това донякъде носят всички български политици.

След вчерашното гласуване безспорен фаворит за поста е португалецът Антониу Гутериш. Той бе избран с 13 от 15 възможни гласа. Ирина Бокова, от която българският кабинет оттегли подкрепа, остана четвърта и първа сред жените в надпреварата за поста. Кристалина Георгиева пък, която стана наш кандидат преди седмица, остана осма при гласуването.

Още по темата

"Имаше вътрешно противопоставяне в страната ни за подкрепата на Георгиева и за Бокова", коментира Цветанов, според когото явно изводът е, че когато двама се карат трети печели.

Той припомни, че е имало предварителна информация, че Бокова ще бъде атакувана и от тази гледна точка е взето решението за втория кандидат.

"От политическите совалки и това, което се говореше беше, че следващият генерален секретар трябва да е от Източна Европа и да е жена и така се оказахме с две жени от България и това беше възможният вариант за гласуване за една от тях", каза Цветанов и допълни, че в крайна сметка вземането на такова решение е геополитика.

Въпреки провала обаче той пожела успех и на Кристалина Георгиева, която остава еврокомисар, и на Бокова, която продължава да оглавява ЮНЕСКО.

Според Цветанов не му е сега времето опозицията да внася вот на недоверие, защото би било напълно популистко заради предизборната кампания, която започва. "Нека бъдем разумни", призова той.

Шефът на парламентарната група на най-голямата партия в парламента коментира още, че най-добре би било две седмици преди изборите да няма пленарни заседания, а само такива на комисиите в Народното събрание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase