Корнелия Нинова. Снимка: архив, Булфото
fallback

Идеята на левицата за вот на недоверие към правителството заради провал във външната политика може да прерасне във вот за цялостната политика на кабинета. Това стана ясно след среща на депутатите от БСП и ДПС по инициатива на социалистите, които се ядосаха на решението на правителството да подкрепи Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН на мястото на Ирина Бокова, която пък продължава надпреварата и сама.

За да бъде внесен вот на недоверие, са нужни подписите на 48 депутати. БСП разполага с 38, така че се обърна за подкрепа към АБВ и ДПС.

Народните представители на Георги Първанов обаче поставиха ултиматум, че без лидерска среща няма да подкрепят искането на БСП, а такава все още не се е състояла.

Oще по темата

По време на разговора с ДПС обаче представителите на движението са предложили още теми за вот на недоверие.

"Те имат аргументи по други теми, ще продължим разговорите за насрещните предложения, които получихме и на следваща среща ще решим", обясни лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че оценката на движението към правителството се основава на парламентарното мнозинство, което го подкрепя.

"Основата на това мнозинство е погрешно и по този начин кабинетът е погрешен, включително и по политиките, които ги виждаме във всички сектори и заради това искаме вот на недоверие за цялостната политика към кабинета", коментира той.

Отказа на ДПС да издигне кандидат за президент Карадайъ обясни с факта, че в движението си дават сметка за реалностите. "Никога не сме бягали от политически битки", увери все пак той.

Карадайъ отсече, че ДПС ще има решаваща роля за избора на следващия президент, но отказа да посочи кой от претендентите за държавен глава ще получи подкрепата на движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 7 години

Горчивоооооооооо

27

Келера

преди 7 години

Май заглавието трабва да е следното-БСП се надупва на ДПС за вота.Като и да е,БСП продължава да се самоизритва от политиката.

26

Наивен

преди 7 години

Дали за хубаво или за лошо, но Корнелия втвърдява тона. Само че защо не вижда как сама си залага капани. Вот на недоверие заради външната политика, в частност заради замяната на Бокова с Кристалина. Може да не е редно, но ако Кристалина заеме по предно класиране или спечели, Корнелия какви ще ги дъвче. Тя много се израдва, че Цачева е кандидата на Герб и изрази оптимизъм за лесна победа. Слаб кандидат! Ами по една или друга причина Цецка спечели? Сега и ДПС. След гафовете на Местан, по далеч .

fallback