Снимка: Reuters
fallback

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ако днес унгарците гласуват против мигрантските квоти, най-важната задача за него ще е да замине идната седмица за Брюксел за преговори и да се опита въз основа на резултата от референдума да направи така, че задължителните квоти за заселване на кандидати за мигранти в ЕС да не важат за Унгария. Той заяви това пред журналисти, след като пусна своя глас в организирания от правителството му референдум, на който унгарците са призовани дали приемат, или да отхвърлят мигрантските квоти, предаде Асошиейтед прес.

Oще по темата

"Горди сме да сме първите", заяви днес Орбан. "За жалост ние сме единствените в Европейския съюз, които успяха да проведат референдум по мигрантския въпрос. Бих се радвал, ако други страни ни последват", каза премиерът на Унгария, цитиран от БТА.

Орбан убеждаваше сънародниците си, че гласуването с "Не" е в интерес на суверенитета и независимостта на страната. Ако повечето гласове са против квотите, унгарският парламент ще приеме закон в подкрепа на това становище, независимо от това дали избирателната активност е достатъчна, за да бъде резултатът валиден, каза унгарският лидер.

Това значи, че е необходимо в допитването да са участвали над 50 процента от избирателите.

Днес Орбан още веднъж заяви в отговор на журналистически въпрос, че ако надделее вотът "Да", той ще подаде оставка. Но това негово обещание се възприема по-скоро като тактическа маневра за гарантиране на по-висока избирателна активност, като бъдат подтикнати противниците му да гласуват, предаде АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен - ще бъде много интригуващо, ако унгарският народ бламира Орбан.ми на, бламира го!

24

Пустиняк

преди 7 години

Референдумът е невалиден. под 50 процента. и на унгарците им писна да слушат плашещите глупости на един самозабравил се популист. Имат си къде по-сериозни проблеми, като безработицата в малките градове, която ги праща масово да работят в Германия, отколкото няколко хиляди бежанци.

23

Миячо на чинии

преди 7 години

от Берлин, до 15,30 ч. са гласували почти 40%. Като научиш немския дам дето четеш, тогава се обаждай!

fallback