Снимка: ПЕС
fallback

Ходът с новата кандидатура за ООН вероятно обслужва чужди интереси, смята лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

"Абсурдно по същество, грозно по начина, по който се взе, и крайно рисково за България решение от гледна точка на това какво искаме да постигнем в тази надпревара". Така Станишев коментира пред журналисти в Брюксел решението на българското правителство за смяна на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева.

Oще по темата

"За съжаление, за мен това не е изненада. От самото начало подкрепата за Ирина Бокова от правителството и президентската институция куца, а явно някои са работили и директно срещу нашия кандидат, постоянно подкопавайки авторитета и шансовете й", коментира президентът на ПЕС.

По думите му, България изглежда като страна, която не знае какво иска, а преди решаващата фаза на състезанието, която ще бъде през октомври, никоя страна не сменя кандидата си. 

Той заяви, че намесването на европейски институции, политически семейства, коментари на депутати и т.н. нямат никакво отношение към крайния резултат и не са нищо повече от опит за размиване на отговорността, тъй като състезанието е между държави, с ключова роля на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН.

Станишев е на мнение, че издигането на нова кандидатура не увеличава шансовете на България в надпреварата, а до този момент правителството е създало такава каша, която подкопава и двете кандидатури. Той посочи, че в сложната система на ООН се отчитат и редица регионални баланси, и посочи: "Ако г-жа Бокова не бъде избрана за генерален секретар на ООН, тя остава генерален директор на ЮНЕСКО. При такъв сценарий е малко вероятно два ключови поста в ООН да отидат при една държава".

"В този смисъл е много вероятно новата кандидатура да обслужва нечий чужд интерес. Не знам чий е този интерес, но не е на България. За съжаление правителството се показва податливо на външни влияния и вътрешни, непублични такива. Но трябва да е ясно, че политическата отговорност за това се носи еднозначно от българските институции и управляващата партия. Това ще бъде тежък провал на правителството във всяко отношение и срам за България. С влизането си в тази "игра", г-жа Георгиева също поема част от тази отговорност", завърши Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 7 години

Станишева, моля вземете отношение по грабежа наречен "АЕЦ Белене"

17

Анонимен

преди 7 години

Да направим престъпника Станишев румънски гражданин за да полежи поне 30 години на топло!

16

монархия на пролетар

преди 7 години

Като погледнеш Бокова и Станишев лика прилика... Ако не е бил тате да постели кариера на синът си(дъщерята) нямаше сега да се правят на демократични социалисти и да шетат по загнилия запад.....Димитър Яков Станишев е български комунистически деец, участник в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война, историк, политик, дипломат, народен представител. Член и секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на партията. Баща е на Сергей Станишев.През юли 1992 г. главният прокурор Иван Татарчев повдига обвинен

fallback