Снимка: БТА
fallback

От БСП са отправили парламентарен въпрос до министъра на финансите Владислав Горанов кои общини са представили пилотни проекти за трайно заселване на бежанци и кой е източникът за тяхното финансиране - държавният бюджет или бюджетът на Европейската комисия. Това съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

Социалистите искат също финансовият министър да им предостави проекта на Закон за държавния бюджет за 2017 г. и да се види дали в него са заложени пари към общините за такива дейности.

Oще по темата

"Кой европроект, коя европрограма и кои пари премиерът Борисов е приел общини да бъдат използвани за това да се настаняват бежанци на семеен принцип у нас", питат още социалистите.

"Очевидно държавата се оттегля и се скрива зад общините", коментира Корнелия Нинова. Очевидно ще създават гета, това е огромна опасност да привлечем нови мигранти, посочи тя.

Нинова отбеляза, че общините ще трябва да осигурят подходящи жилища за бежанците, детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане.

По думите й това е като покана към бежанците: "Елате, ние ще ви уредим живота".

Нинова отбеляза, че досега бежанците са ни заобикаляли и са търсели по-добър живот в Европа, защото България не им е предлагала такъв.

Според лидера на БСП в дългосрочен план това е изключително опасно, защото правителство залага етническа промяна в България, при това в общини, които са рядко населени.

Твърдението, че по този начин ще се реши демографският проблем на България е висш цинизъм, смята Корнелия Нинова.

От БСП предлагат демографският проблем да бъде решен не със заселване на арабски семейства, а със заселване на български семейства.

Социалистите искат със средства от националния бюджет държавата да купи жилища в обезлюдени райони, да ги ремонтира и да ги предостави на млади български семейства срещу символичен наем.

Освен това да се инвестират средства в производство в тези населени места, за да могат хората да отидат там с гаранцията, че имат работа, жилища и училища за децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Анна Елчинова

преди 7 години

До Анонимен: Е, кой е по-окат - комунистите или слепите? Много ми е криво, че ние, слепите, не можахме да се преборим за окатост - е, нека си живеем още по-слепи при добре познатия комунизъм - да живее другарката Ниньова!

84

Анонимен

преди 7 години

кви комунистие бе ***, това е 25 години демокрация, минус 3 млн бълари, а сега бежанци... на ви демокрация, яжте я всеки ден и викайте с пяна на уста САЩ ще "оправи" света...тъпите прогледнаха само простите НЕ

83

Анонимен

преди 7 години

ГЕРБ го позволи, срещу 160мл.евро !

fallback