Снимка: архив Булфото
fallback

Тази седмица приех аргументите на мои поддръжници да се кандидатирам за Президент на предстоящите избори. Това потвърди бившият премиер от коалиция БСП-ДПС Пламен Орешарски в профила си във Facebook.

Oще по темата

„Целият ми професионален път досега бе насочен към постигане на просперитет на моята страна. От началото на 90-те години имах честта и отговорността да работя на практически всички етажи на изпълнителната власт. Винаги като експерт и по покана на някоя от политическите ни централи. Благодарен съм им за предоставените възможности при съответните ограничения от програмно-идеологически характер. Гордея се с приноси и постижения, които и днес се сочат за предимства на страната ни – нисък правителствен дълг, стабилна монетарна и финансова среда, ефективна и рационална данъчна система, финансово дисциплиниран публичен сектор“, пише още Орешарски.

"Винаги съм гледал на Президентската институция с огромен респект, въпреки силно ограничените й правомощия. Това е институцията, която е особено важна в следващите години поради поредицата вътрешни и външни предизвикателства, застрашаващи самите устои на държавността. Българският Президент няма лостовете на изпълнителната власт и това формално може да оправдае всяко негово бездействие. Той обаче има други, не по-малко важни лостове – да задава тона на политическите дебати, да дефинира националните цели и политики, особено в по-дългосрочен хоризонт, да бъде коректив на прибързани и необмислени докрай решения. И най-важното, да търси това, което ни обединява като общество, а не това, което ни разделя", сочи още бившият министър-председател.

Последните аргументи надделяха в решението ми да приема да бъда издигнат като независим кандидат за Президент. Искам да благодаря на един от успешните ми министри Данаил Папазов за това, че прие участието в предстоящата предизборна борба в качеството на кандидат вицепрезидент и на всички мои симпатизанти за безрезервната подкрепа“, завършва изявлението си Пламен Орешарски.

Орешарски е издигнат от инициативен комитет. Кандидат за вицепрезидент ще е Данаил Папазов, който беше министър на транспорта в правителството на Орешарски.

ЦИК ще се произнесе за регистрацията на кандидат-президентската двойка в близките дни, след като бъдат прегледани внесените от инициативния комитет документи.

Орешарски беше министър-председател в правителството на БСП и ДПС от 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г.

Той пое властта след предсрочното оттегляне на Бойко Борисов при първия му управленски мандат.

Управлението на Орешарски бе съпроводено с най-дългите обществени протести в България, които продължиха повече от година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Наблюдател

преди 7 години

Щом тоя дето разединяваше реши да обединява, може всяко куцо магаре да се пробва и със сигурност ще има по-голям успех!

57

u4en

преди 7 години

Не сварши работа като мин-предс на БСП-ДПС мафията-сега 2-ри опит Евродепутата А Ковачев е кандидата на ГЕРБ Бьлотаж Ковачев-Т Траиков 50-50 !

56

Мнение

преди 7 години

Не съм комунист и никога няма да бъда , но Орешарски е с класи над ген. Радев..

fallback