Кадър: Нова телевизия

ЕС може и да не изглежда най-привлекателният съюз днес в света, но за България по-сигурен пристан от ЕС няма. Това каза Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2002 година, във връзка с отношенията на страната ни с Турция, Русия и държавите членки на ЕС пред Нова телевизия.

„Крайно време е да се разбере, че ние сме ЕС. Това непрекъснато разколебаване и двойственост пречи да бъде събрана националната енергия, за да живеем по-добър живот”, посочи той.

„От доста време сме членове на ЕС и НАТО, а продължаваме да се държим като мост между тези две организации и Русия и като мост между тези две организации и Турция”, коментира Петър Стоянов.

„В ЕС има голям проблем, защото е изправен пред бежанска вълна, но ето - бежанците от цял свят искат да живеят в държавите от ЕС. Те не искат да живеят никъде другаде по света, няма по-голямо доказателство от това, че ЕС продължава да бъде най-привлекателното място за живеене”, обясни той и допълни, че предизвикателството, свързано с тероризма и с бежанската вълна, няма само до логистични измерения, до строене на огради, до квоти, до строене на бежански лагери.

Още по темата

„Тук има един проблем, който бих нарекъл цивилизационен. ЕС досега не се е сблъсквал досега с този проблем”, уточни Петър Стоянов.

По повод отношенията между ЕС и Турция той обясни, че не би оприличил ролята на България като пощенски гълъб в тези отношения. „България е важна в този процес първо заради близостта си с Турция, ние познаваме много по-добре проблемите на Турция, отколкото една северноевропейска държава като Швеция например. В България живее едно значително турско малцинство и чрез тези хора сме длъжни още повече да познаваме какво се случва в Турция”, коментира Петър Стоянов.

„Не можем да загубим от позицията на Бойко Борисов по този въпрос. От тук нататък крачките, които се правят, трябва да бъдат балансирани и много премерени”, посочи той.

Във връзка с отношенията на страната ни с Русия той поясни, че те винаги са били повод за тежък национален раздор. По думите му нашият сантимент към Русия има много малко общо с реалната политика. „Ако за толкова време не сме убедени, че нашето място е в НАТО и ЕС, значи напълно съм пропилял своя мандат и съвсем заслужено загубих изборите от Георги Първанов”, заяви Петър Стоянов.

"Все още съм оптимист и вярвам, че потенциалът на България тепърва ще се развива. Пред българския народ този момент предстои независимо от днешното стъписване“, каза още Петър Стоянов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase