Снимка: БТА
fallback

Заради сделката с Царските конюшни най-вероятно ще падне главата на областния управител на София Веселин Пенев.

Oще по темата

Ако се установи нарушение от негова страна, ще трябва да се тръгне, обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова, след като вчера от БСП алармираха, че сградата, която е в центъра на София, е продадена на частна фирма за нищожната сума от 90 лева на квадратен метър.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов беше още по-категоричен и заяви, че парламентарната група стои категорично зад искането на премиера Бойко Борисов Реформаторският блок да оттегли Веселин Пенев.

"Няма да позволим подобни действия и те са с определен икономически привкус, да петнят името на премиера, който пое ангажимент да бъде прозрачен в управлението", отсече той.

По думите на Цветанов Пенев е човек на ДСБ. Радан Кънев го е посочил за областен управител, а пък собственикът на фирмата, купила терена с царските конюшни Янко Иванов също не бил случаен, ами близък на тъмносините.

Бъчварова съобщи, че днес се чакат резултатите от проверката на Инспектората на Министерски съвет, възложена от премиера. Тя допълни, че сутринта е имало съвещание при Борисов, който е обявил, че ако се установи нередност при сделката ще очаква оставката на областния управител, ако ли не той не си я даде сам, ще му я поиска.

Социалистите обявиха, че са пратили писмо до нея заради случая, но Бъчварова днес отсече, че е разбрала от медиите за това.

"БСП пак са неподготвени и пак клеветят, това е изводът от моето заместване при тази сделка", обвини тя и обясни, че всъщност от МВР не е искано становище за имота, а само от министерствата на регионалното развитие и на земеделието.

Въпросът с царските конюшни стои на дневен ред пред всички областни управители на София от 2006 г.

Цветанов обясни, че към терена е имало инвеститорски интерес на стойност 20 милиона евро, но бившият областен управител Данаил Кирилов, сега депутат от ГЕРБ, не е сключил сделката, за да защити държавния интерес.

Сега обаче емблематичната сграда и теренът от 7 декара са продадени за 680 000 лева. Освен това тази сделка е сключена при отрицателно становище на земеделското министерство, както и писмо от регионалното, с което се информира, че има съдебни спорове по случая.

"Спорът тук е между две страни – БСП и ДСБ, защото министъра на БСП Асен Гагаузов започна процеса, а областният управител на ДСБ го приключи", обобщи Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Гражданин

преди 7 години

Цв. Цв. е много ядосан, че някой друг е краднал някой лев. Как не ги е срам от РБ да направят далавера без знанието на ГЕРБ. Далавери без да сте дали процент на премиера слънце не правете!

26

зевзек

преди 7 години

До анонимен 30Ама много си прав ще знаеш. Краде се на едро и от време на време порицават някоя от дребните си риби публично. Ама после става ясно, че въпреки срама, ни са обеднели рибките, нито им е спряна кариерата ни рахатлъка. През месец 2 порицаваш по някой изпълнител на поръчки свише и те ти мандата свършил, друг почнал, а те все чисти и неопетнени

25

анонимен

преди 7 години

Голяма работа,тя сделката станала,вече е пито платено.Къде бяхте преди това,или просто сега замазвате очите на електората.Ами глупав електорат,могат всякак да го манипулират.Тези са от нашите,могат да си крадат свободно,ние ще си замълчим все едно нищо не се е случило,плащат добре хората.

fallback