Снимка: архив, БулФото

БСП почете годишнината от 9 септември 1944 г., когато социалистите поемат управлението на България и остават начело 45 години. 

Още по темата

Преразказвайки историята от средата на миналия век, соцдепутатът Валери Жаблянов описа предимствата на времето, в което комунистите са били на власт пред последвалите ги години на прехода. 

Социалистът нарече победата на комунизма победа на справедливостта, хуманизма и човечността, а времето на комунизма - половинвековно възходящо развитие. 

"На този ден българската нация и държава дължат почит и уважение към антифашистката съпротива, наредила българския народ на страната на мира, хуманизма и достиженията на европейската цивилизацията", каза Жаблянов. 

Той припомни и спасяването на евреите във време, в което другите нации безучастно са наблюдавали преминаването на вагоните. 

Социалистът обясни, че идването на комунистите е дало тласък на половинвековното възходящо развитие.

"За няколко десетилетия беше изградено индустриалното общество, отвори се пътят за догонващо икономическо и социално разнитие", каза той. 

Жаблянов продължи с това, че днес голяма част от индустриалното наследство на държавата е в руини. Според него сега отново сме в позиция на догонващи в съюза, към който принадлежим. 

"В днешния ден, когато несигурността обхваща Европа, а крайната десница отново подхваща темата за разединението, ние, социалистите, припомняме политиката на отечественофронтовското правителство и на Девети септември, които спасиха България от катастрофата на нацизма", завърши Жаблянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase